Hlavní obsah

Při chronické bolesti pomáhají opiáty

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice přibližně deset procent lidí trpí silnou chronickou bolestí. V polovině případů se jedná o bolesti zad, ve čtvrtině o bolesti kloubů, v desetině o bolesti při onkologických onemocněních.

Článek

"Výrazné zlepšení kvality života by mnohým přinesla léčba opiáty," tvrdí anesteziolog Jan Lejčko, vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti Fakultní nemocnice Plzeň. Jak řekl Právu ve středu, léčbě brání řada předsudků a neznalostí laiků i lékařů.

Pacientům s neléčenou chronickou bolestí se rozpadá život. Protože bolest je doprovázena depresí, úzkostí, podrážděností a nespavostí. Úspěšná léčba může výrazně ulevit.

"Zdravotnictví se bez opiátů neobejde. Jejich indikace by měla platit pro chronickou bolest všude tam, kde selhávají jiné metody," zdůrazňuje Lejčko.

Česku patří 21. místo

Podle odborníků je využití opiátů v České republice ve srovnání se západními zeměmi na velmi nízké úrovni. Patříme na 21. místo ve světě. Roční spotřeba morfia v ČR je 5,5 mg na jednoho obyvatele, ačkoli např. v Austrálii, která žebříčku vévodí, je to 64,9 mg na jednoho obyvatele.

Hlavní příčinou tohoto stavu je strach z opiátů. Lejčko ale potvrdil, že je zbytečný. Pacienti neprožívají euforii ani touhu opatřit si návykovou látku. Jejich léčba je kontrolovaná a může být kdykoli vysazena.

"Lékaři se často setkávají s obavami pacientů, že předepsání opiátů znamená konečné stadium jejich nemoci. Může to platit u některých onkologických onemocnění, ale v naprosté většině to není pravda," soudí onkolog prof. Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti. Dodává, že opiáty by měly být indikovány vždy při silné bolesti, protože pacientovi podstatně zlepší kvalitu života.

Opiáty, v nichž je morfium, plně hradí zdravotní pojišťovna. Ostatní, která stojí 2500 až 4000 měsíčně, jsou s určitým doplatkem ve stokorunách od pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám