Hlavní obsah

Lidé očkování v dospělosti podceňují

Novinky, ema

Ačkoliv u kojenců je očkování relativně běžnou záležitostí, u dospělých podle lékařů zájem klesá. A to i přesto, že v dospělosti vakcinologové doporučují očkování minimálně proti 15 různým nemocem.

Foto: Profimedia.cz

O očkování v dospělosti se lidé příliš nezajímají.

Článek

Odborníci říkají, že problém tkví v tom, že lidé nevnímají očkování jako samozřejmou součást péče o své zdraví. Mnoho z nich ani neví, že mají každé dva roky nárok na bezplatnou preventivní prohlídku u svého praktického lékaře.

„S věkem klesá imunita,“ upozorňuje profesor Roman Chlíbek z katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové.

„Dětské infekce se mohou objevit i u dospělých, a zejména pak u seniorů. Zatímco kolem 20. - 30. roku věku je imunitní odpověď organismu vysoká, výskyt infekčních onemocnění je naopak nejnižší, obranyschopnost šedesátníka se dá srovnat s obranyschopností kojenců.“

Lidé nechodí i kvůli nedostatečným příspěvkům pojišťoven

Bohužel většina dospělých lidí navštěvuje lékaře jen v případě akutního zdravotního problému. Z vlastních zkušeností lze říci, že se i středně vážné onemocnění či nachlazení pokusíme raději přechodit, než abychom si nechali od praktického lékaře vystavit pracovní neschopnost.

Vůli lidí k očkování může navíc snížit i fakt, že zdravotní pojišťovny podporují vakcinaci jen minimální úhradou.

Zdravotní systém přispívá s různými podmínkami a různým skupinám na ochranu proti tetanu, chřipce, pneumokokovým infekcím a vzteklině. Řada zdravotních pojišťoven svým klientům přispívá z tzv. preventivních fondů.

Investice do zdraví

„Bohužel mnoho lidí stále očkování nevěří. Jiné zase odradí ceny vakcín, které se v některých případech mohou pohybovat i v řádech tisíců korun,” říká předseda Mladých praktiků, lékař Norbert Král.

„Problém vidím v tom, že si neuvědomují, že to sice je investice, ale do jejich vlastního zdraví.”

Zároveň říká, že velkou roli hrají i příspěvky pojišťoven. „Nově se přispívá na očkování proti pneumokokům, a lidé na to slyší. Potvrzuje to nárůst pacientů v našich ordinacích.”

Mezi nejpopulárnější očkování v našich končinách patří očkování proti hepatitidě typu A a B. Dále je stále populární očkování proti klíšťové encefalitidě.

Doporučené očkování podle věku
20 - 24 letpříušnice
25 - 26 lettetanus, HPV, černý kašel, meningokok
27 letžloutenka typu B
35 - 45 letspalničky
50 letpásový opar, klíšťová encefalitida
>58 letčerný kašel
60 letpneumokoky
65 letchřipka, pneumokoky

Novinkou je očkování těhotných žen

Za posledních deset let přibylo více než dvacet nových vakcín. Novinkou je očkování těhotných žen proti černému kašli. Národní imunizační komise doporučuje aplikovat vakcínu ve třetím trimestru těhotenství.

„Cílem je chránit novorozence díky imunitě matky a přenosu mateřských protilátek na novorozence v době, kdy není možné očkovat děti samotné,“ vysvětluje Chlíbek.

Další novinkou je očkování seniorů nad 65 proti pneumokokovým onemocněním. To je s úhradou z veřejného zdravotního pojištění. Bakterie pneumokoku je nejčastějším původcem vzniku zápalu plic.

Zatímco například v Německu je v této věkové kategorii přeočkováno vakcínou více než 50 % lidí, v České republice to bylo vloni pouhé 1 %. To ale většinou tvořili senioři, kteří žijí ve společných sociálních a lékařských zařízeních, kde je tato vakcinace povinná.

Osvěta je potřeba mezi laiky i lékaři

Norbert Král se domnívá, že nedostatečný zájem o vakcinaci české společnosti je potřeba zvýšit nejen informovaností laiků. Podle něj by pomohla i osvěta mezi praktickými lékaři.

„Co je velmi důležité, je fakt, že se člověk musí svobodně rozhodnout a mít dostatek informací proto, aby se nechal, anebo nenechal očkovat. Jeho lékař by mu měl sdělit všechny nežádoucí účinky, ale i rizika, která jeho rozhodnutí přináší.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám