Hlavní obsah

Léčba patní ostruhy vyžaduje trpělivost

Novinky, das

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty, a to buď po velké fyzické zátěži anebo hned ráno na začátku chůze po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek a může na ní docházet k otokům či k zabarvení do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

Foto: Profimedia.cz

Patní ostruha je velmi bolestivá, její léčba vyžaduje trpělivost.

Článek

U patní ostruhy se jedná o kostěné zpevnění úponů vazů a šlach k patní kosti. Přičemž správně by tyto tkáně měly být měkké. Ke zkostnatění tkání dochází v důsledku přetížení svalů a vazů, ale také věkem podmíněnou degenerací tkání.

„Léčba patní ostruhy především spočívá v omezení zátěže, v úpravě obuvi, resp. používání speciálních vložek či podpatěnky s odlehčením a užívání protizánětlivých léků,” vysvětluje ortoped MUDr. Tomáš Hudec z EUC Kliniky v Kladně.

„Dobrý efekt přináší rovněž užití fyzikálních procedur, jako je laser a ultrazvuk a protizánětlivá radioterapie - léčba nízkou protizánětlivou dávkou rentgenového záření. Úlevu přináší i lokální aplikace kortikoidů k místu zánětu,” dodává ortoped.

Velmi oblíbenou a moderní metodou je léčba rázovou vlnou, která vykazuje značnou úspěšnost a dlouhodobý efekt. K operaci lékaři přistupují zřídka a jen v případě neúspěchu předchozí léčby a při úporných bolestech.

„Nejčastěji se jedná o výkony spočívající v resekci ostruhy, nebo se provede denervace svalového úponu,” upozorňuje Hudec.

Rizikové faktory
Opakovaná a dlouhodobá zátěž nohy - běh, chůze po tvrdém terénu, dlouhodobý stoj
Nevhodná obuv  - úzká špička, tvrdá stélka, nepružnost podešve, nevhodný tvar stélky
Deformity nohy - plochá noha v podélné ose, propad příčné klenby, tvarové deformity kostí
Úraz chodidla, paty a Achillovy šlachy
Revmatické onemocnění
Zdroj: Fyzioklinika

Další možnosti léčby

V lidovém léčitelství se na zmírnění potíží používají například zábaly z listů černého bezu, zábaly z česneku s tvarohem, cibule, případně koňská mast.

Podle tradiční čínské medicíny se sice jedná o záležitost kostí, ale jelikož je kostní metabolismus ovlivňován přes energetický systém ledvin, je důležité zaměřit se právě na tento orgán.

„Podle Tradiční čínské medicíny výskyt ostruhy ve středním a starším věku koresponduje s tím, jak postupně během života ´odžíváme´ svou životní esenci, která přináleží právě ledvinám, a zvyšuje se u nás náchylnost ke stagnacím a blokádám,” vysvětluje MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D, vedoucí lékařka pražské Kliniky Meridian.

Optimální léčba z pohledu TČM proto zahrnuje kombinaci akupunktury a bylinné léčby, popřípadě úpravu stravy.

„Volba vždy spočívá na výsledku diagnostiky. Akupunkturní léčba v tomto případě posiluje ledviny, zprůchodňuje akupunkturní dráhy a spojky, čímž zastavuje bolest. Specifické byliny působí na kostní metabolismus, šlachy a vazy, rozhýbávají blokády, chlazením ošetřují možný zánět a navádějí působení bylinné receptury do nohou, čím zvyšují její efektivitu,” dodává Ebenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám