Hlavní obsah

Léčba mrazem pomůže s hubnutím i od chronických bolestí zad

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás chronické bolesti zad či kloubů? Máte dlouhodobě špatnou náladu či oslabenou imunitu? Nebo jen chcete zhubnout a nevíte jak na to? Pak pro vás máme řešení tzv. kryoterapii - léčbu extrémním chladem.

Článek

Nemusíte se bát, nejde o nic, co by se nedalo vydržet. I když je v poláriu teplota minus 110 °C až minus 160 °C. Jde jen o překonání prvotního teplotního šoku. Pak už budete jen příjemně překvapeni. Zvláště po opuštění polária a následném rozpohybování. Ten pocit euforie, až nadlidské energie za to mrznutí rozhodně stojí.

Metodu poprvé vyzkoušel v sedmdesátých letech minulého století v Japonsku prof. Toshima Yamauchi, který dokonce používal teplot až minus 175 st.C. Od té doby si ji oblíbila celá Evropa. Přestože se dnes lidé nejrůznějšího věku pokoušejí o rekordy ve výdrži v poláriu, optimální doba pro léčebný proces je stanovena na dvě až čtyři minuty.

I tak krátký čas stačí k tomu, aby došlo k  prudkému ochlazení především těch částí těla, kde je tenká tuková vrstva (klouby, šlachy a vazy v oblasti kolen, kotníků, na rukách, oblast podél páteře). Díky tomu dojde v těchto místech ke zpomalení metabolismu, který se při opětovném zahřívání organismu znásobí, díky čemuž dochází k masivnímu vyplavování škodlivých metabolitů z tkání v uvedených oblastech a urychluje se průběh zánětlivého procesu.

Lidé se cítí plni tělesné síly a duševní energie

Při kryoterapii dochází k vyplavení hormonu štěstí, stejně jak je tomu u adrenalinových sportů. Díky tomu se lidé cítí plni energie a optimismu.

Za normální situace totiž využíváme jen malou část našich energetických a silových rezerv. Jejich hlavní části leží někde hluboko ukryty. Pravidelné absolvování sérií procedur vede k jejich mobilizaci a permanentnímu vzestupu výkonnosti o 15 až 20 %.

Všeobecné zvýšení výkonnosti, které se týká všech funkcí lidského těla, je dosaženo pravidelným vyplavováním řady látek tlumících bolest, podporující pohlavní orgány a imunitu do krevního řečiště. Rovněž zvýšená koncentrace kyslíku v krvi, která je způsobena stimulací dýchání extrémně nízkou teplotou, působí pozitivně na prokrvení věnčitých cév a zlepšuje tím výkonnost srdce.

Přestože jsou v poláriích velmi nízké teploty, teplota kůže v nich přechodně poklesne pouze na 2 až 10 °C, přičemž bleskově utlumí kožní nervová zakončení a tím utlumí i vnímání bolesti. Naproti tomu teplota tělesného jádra zůstává během krátké, pouze několikaminutové expozice, nepozměněna. Zároveň dochází k výraznému prokrvení vaziva, kůže, podkoží, šlach a svalového aparátu.

Nejvýrazněji se tento efekt projevuje na kůži při změnách jejího prokrvení následkem stárnutí a degenerace vaziva při celulitidě. Proto má tato metoda i velmi dobré kosmetické účinky.

Komu polárium může pomoci
aktivním sportovcům a manažerům
lidem s „civilizačními chorobami“, jako jsou: bolestivé páteřní syndromy, chronický únavový syndrom, oslabení imunitního systému (snížená odolnost proti infekčním chorobám), psychická deprese
lidem s nadváhou a celulitidou
nemocným s akutní a chronickým zánětlivým onemocněním kloubů a páteře
nemocným s degenerativním kloubním onemocněním  - dnou
revmatikům
nemocným s fibromyalgií
nemocným s autoimunitním onemocněním a poruchami imunity
astmatikům a lidem s chronickým onemocněním dýchacího systému
ekzematikům a lidem s lupénkou
nemocným s roztroušenou sklerózou
lidem s poúrazovými a pooperačními hematomy a otoky

Proč nezmrznete

V kryokomorách se dosahuje teplot až minus 160 °C pomocí technicky upraveného suchého vzduchu (absolutně zbaveného vlhkosti). Proto při pobytu v něm nemohou vznikat omrzliny. Pouze na nedokonale osušené pokožce, třeba v tříslech nebo v podpaží, může dojít vlivem mrazu k lokálnímu zarudnutí kůže.

Více informací naleznete na: Kryoterapie.com; Kryocentrum.cz; Lékaři-online.cz či ltnb.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na výbušnou a neurotickou povahu

Musím se přiznat, že jsem neurotička. Ve svých třiceti letech jsem se s tím rozhodla něco udělat. A tak jsem sama na sobě vyzkoušela, co je u nás v léčení...

Karel Nešpor: Smích slouží jako koření terapie

Smích léčí a veselá mysl je půl zdraví. Podle odborníků mají tato tvrzení svá opodstatnění. Vědci přišli i na to, že se více smějí ženy a nejspontánnější úsměv...

Chiropraktik si poradí nejen s bolavými zády

„Lepší bude, když vám ukážu, jak pracuju, sundejte si tričko,“ říká mi chiropraktička MUDr. Alena Kačinetzová. Ve své ordinaci mi prohlíží záda a žádá mě,...

Výběr článků

Načítám