Hlavní obsah

Látky a barvy mohou ovlivnit zdraví

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když při výběru jarního a letního oblečení myslíme většinou především na parádu, je třeba hledět také na ochranu těla před nepříznivými vlivy, které produkuje civilizace. Je to rovněž důvod, pro který se oděv stal předmětem lékařské vědy a vznikl její samostatný směr, jemuž se říká hygiena odívání. Zkoumá, jak tkaniny různě odrážejí, pohlcují a propouštějí sluneční paprsky.

Článek

Textilní materiály s lesklým povrchem, například atlas a satén, sluneční energii odrážejí dobře, drsné a matné ji naopak propouštějí, protože ultrafialové paprsky si razí cestu nitěmi v osnově.

"Uměliny" sice takovou energii odpuzují, nicméně ta část, která pronikne, nevytváří kolem těla ideální mikroklima. To je hlavní důvod, proč by spodní prádlo a oděv pro teplé dny měly být především z materiálů přírodních. Týká se to hlavně lidí s přecitlivělou pokožkou.

Barvy mají dopad na psychiku

Nemalou roli hrají rovněž barvy. Tam, kde je sluníčka nedostatek, doporučují odborníci zvolit světlé, v teplejších krajinách zase naopak tmavší a sytější. Značně tak lze ovlivnit tepelnou regulaci organismu k lepšímu.

Barvy se ovšem podílejí i na psychice, chování lidí, na jejich zdravotním stavu. Tvrdí se, že červená není příliš vhodná pro osoby se srdečními a cévními chorobami. Zvolí-li růžovou člověk pomalý, rozhodně se nezaktivizuje, spíš usne vestoje. Bílá prý vzbuzuje chuť do práce a žlutá podporuje žaludeční neurózu, černá může působit depresivně.

Bílá prozradí žárlivost

Zajímavá je charakteristika vycházející z různých barev. Červená údajně svědčí o generálském typu, který chce za každou cenu prosadit svou. Žlutá ukazuje na citlivost a poměrně značnou velkorysost. Kdo dává přednost bílé, je patrně přesný, realistický a možná také dost žárlivý.

Hnědá signalizuje serióznost a spolehlivost, šedá energii, rychlost a touhu po změnách. Zelená, zejména temná, vyzařuje smysl pro krásu, vyrovnanost a nezávislost.

Výměna barvy oblečení

Modrá jde ruku v ruce s klidem a mírem, s hledáním jistoty a bezpečí v rodinném životě. Jestliže se nejraději oblékáte do černé, jste stále ve střehu a nic neděláte polovičatě, i když vás znenadání přepadají pocity strachu a úzkosti.

V době, kdy člověk prochází špatným duševním rozpoložením, stojí za pokus vyměnit nejčastější barvu v šatníku za jinou, alespoň na některém doplňku.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jaká barva tvoří podstatnou část vašeho šatníku?

Anketa

Jaká barva tvoří podstatnou část vašeho šatníku?
Bílá
5,1 %
Žlutá
1,6 %
Růžová
3,5 %
Oranžová
3,7 %
Červená
9,1 %
Fialová
1,9 %
Modrá
28,8 %
Zelená
7,5 %
Hnědá
4,4 %
Černá
29,1 %
Jiný odstín
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 573 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám