Hlavní obsah

Kvalita čichu ve stáří prý určuje délku našeho života

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím více stárneme, tím častěji potřebujeme pomůcky, které nám pomáhají v běžném životě. Brýle na čtení, naslouchátko při poškození sluchu, berli při chůzi. Zhoršení zraku, sluchu či pohybu v souvislosti se stárnutím nemusí notně představovat závažnější zdravotní riziko. Naproti tomu, pokud se vám ve stáří rapidně zhoršuje čich, může to naznačovat, že se nedožijete tak vysokého věku jako jedinci, kteří mají tento smysl zcela v pořádku i ve vysokém věku.

Foto: Profimedia.cz

Lidem, kteří mají ve vyšším věku problémy s rozeznáváním běžných vůní, podle odborníků hrozí mnohem vyšší riziko úmrtí.

Článek

Odborníci z lékařského centra Rush univerzity v Chicagu konkrétně zjistili, že čím více vůní dokážeme ve stáří rozeznat, tím pravděpodobnější je, že budeme žít déle než jedinci s horším čichovým vnímáním.

Při testech odborníci spolupracovali s více než 1000 dobrovolníky ve věkovém rozmezí 53 až 100 let, u kterých zjišťovali výsledky v klasickém 12bodovém čichovém testu.

"Při každé konkrétní vůni měli všichni respondenti na výběr ze čtyř možných odpovědí. Konkrétně byly například testovány vůně jako je kouř, citron, černý pepř nebo skořice," uvedl k průběhu testu vedoucí studie doktor Robert Wilson. Po dobu čtyř let pak průběžně sledovali jednotlivce, kteří se testů účastnili. Žádný z nich nebyl v době provádění testu léčen s demencí či Parkinsonovou chorobou. V průběhu sledovaného období (4 roky) zemřelo 321 osob z celkového počtu respondentů.

Více vůní, delší život

Odborníci po celkovém zhodnocení výsledků testů a zjištění ze čtyřletého sledovacího období zjistili, že u jedinců, kteří v testech odpověděli správně pouze na šest z celkových 12 testovaných vůní, bylo o 36 procent zvýšené riziko úmrtí než u těch, kteří odpověděli správně na 11 z 12 testovaných vůní. V celkovém hodnocení byly brány v potaz i faktory jako věk, zdravotní potíže, deprese nebo mozková dysfunkce.

Jak následně uvedl doktor Wilson, citelné postižení čichu může být prvotním signálem některého neurodegenerativního onemocnění, například právě demence.

Reklama

Související články

Proč migréna u žen není pouhou výmluvou

Bolí mě hlava... Často používaná věta, již si většinou vyslechnou muži od svých partnerek. Kdy je bolest hlavy výmluvou a kdy opravdovou migrénou, vědí...

Výběr článků

Načítám