Hlavní obsah

Kúry, které očišťují

Právo, Jiří Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očistné kúry se u nás staly velkou módou. Nutno uznat, že módou docela sympatickou. Z řady důvodů.

Článek

Ten hlavní důvod se zdá být úplně banální, skoro směšný: většina žen se díky očistným kúrám může naučit tomu, aby víc pily. Podle opakovaných výzkumů Státního zdravotního ústavu totiž většina z nich pije málo. Je pravda, že se to týká hlavně žen středního a vyššího věku. Pro ty mladší je pití neslazených balených vod daleko větší samozřejmostí.

Všechny funkce se začnou zhoršovat

Střízlivě uvažující člověk může namítnout, proč se z něčeho tak nicotného, jako je pití neslazené balené vody, dělá takové drama. Netuší, že to má svůj naprosto zásadní důvod.  Dostatek vhodných těkutin je rozhodující pro správné fungování našeho organismu.

Voda tvoří naše tělo ze 70 procent. Pokud ji nemáme dost, všechny tělesné a psychické funkce se postupně zhoršují:

  • cítíme se unaveni,
  • hůře se soustředíme,
  • snáz reagujeme zlostně,
  • může nás bolet hlava
  • zhorší se nám kvalita kůže (ta odráží stav trávicího a vylučovacího systému)
  • některým ženám se zhorší premenstruační syndrom atd.

Chytří předkové

Nejde však jen o vodu, jde hlavně o očistné kúry. Ty mají svou historii i logiku. Naši předkové je podstupovali na jaře. Hned z několika příčin.  V zimě měli méně pohybu i vitamínů a velmi pravděpodobně také jednostrannější stravu.

Bylinné čaje jim tyto vitamíny dodaly. Zároveň stimulovaly činnost vylučovacích orgánů. To po dlouhých týdnech, kdy vydávali podstatně méně energie než pro ně bylo běžné, ale jedli zřejmě podobně, jako když tvrdě pracovali, mělo svou logiku. Podle odborníků na byliny tím zároveň obnovili přirozenou tekutost příliš husté krve.

Dnes, kdy se většina z nás přejídá a má nedostatek přirozeného pohybu, můžeme podobnou očistnou kúru podstoupit kdykoliv. Nejen na jaře.

Ne víc jak pět bylin

Receptů na očistné kúry existuje řada. Byliny na ně si můžete nasbírat sami nebo je lze nakoupit v Zelených lékárnách. Tam vám také poradí, jak sestavit směs. Neměla by se skládat z víc než čtyř až pěti druhů rostlin. Při vyšším počtu hrozí, že jednotlivé složky začnou mít rušivé nebo dokonce protichůdné účinky.

Čaj pro očistnou kúru by měl obsahovat byliny, které dodají tělu vitamíny, a rostliny, které podpoří činnost vylučovacího systému. Do první skupiny patří například listy černého rybízu, šípky, vrbová kůra, ovesné obilky nebo plody černého jeřábu. Do druhé pak pampeliška, sedmikráska, slivoň, květ trnky, fenykl atd.

Koncentrát z lékárny

Lidé, kteří nechtějí ztrácet čas sbíráním bylin ani vařením čajů, si mohou koupit v lékárně bylinný koncentrát (z břízy, fenyklu, artyčoku, pampelišky, tužebníku a dalších rostlin). Každý den si ho naředí do plastikové lahve a pak ho v průběhu dne pomalu upíjejí.

Účinky očistné kúry je rozumné znásobit pestrým pohybem, racionální stravou a vůbec zdravou životosprávou.

Reklama

Související témata:

Související články

Krásná pleť a jarní paprsky

Pobledlé zimní tvářičky pomalu střídají opálené obličeje po návratu z horského lyžování či výletů a čekají nás úplně jiné starosti, než jsme řešili letošní...

Výběr článků

Načítám