Hlavní obsah

Kuřačky zakládají synům na rakovinu varlat

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Kuřačky představují hrozbu pro zdraví svých budoucích dětí, a to zejména ty, které se nevzdají své milované cigarety ani během těhotenství. Poslední studie z Itálie a Švédska potvrzuje, že synové těchto matek jsou náchylnější k rakovině varlat.

Foto: Jaroslav Winter

Pátý koncert festivalu přilákal do ruprechtického kostela sv. Jakuba Většího na 370 posluchačů.

Článek

Lékaři varují, že počet pacientů s rakovinou varlat se stává takřka epidemickým, neúnosně narůstá i počet pacientů s rakovinou plic a močového měchýře.

Švédští vědci nedávno analyzovali záznamy z registru rakoviny a všimli si, že s přibývajícím počtem kuřaček začal v posledních letech významně růst také počet mužů s rakovinou varlat.

"Pokud je vývoj varlat narušen nebo opožděn, může se to projevit na mnoha místech. Jednak ve vývoji tkání, ale také v plodnosti a tvorbě malformací urogenitální soustavy muže. Žena-kuřačka je pro plod vždy velkou hrozbou. Karcinogeny pronikající do těla nenarozeného chlapce mohou způsobovat nádory varlat i jiných orgánů. Nebo tělo oslabí tak, že nádory vznikají až v dospělosti," uvedl doktor Andreas Pettersson ze Stockholmu.

Látky, které se do těla dostávají při kouření, výrazně snižují množství hormonů v těle těhotné ženy, zmenšují průtok placentální krve a zpomalují růst plodu. Horší je, že mnohé karcinogenní látky z cigaret pronikají placentou do těla nenarozeného dítěte, v němž způsobují vznik nádorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti kuřáků jsou náchylnější k nemocem

Rodiče, kteří kouří, vystavují své děti mnohonásobně většímu riziku vzniku nemocí spojených s pasivním kouřením, než je tomu u děti nekuřáků. Přitom nezáleží...

Kuřáci mají problémy s potencí

To, že kouření neblaze ovlivňuje mužskou sexuální výkonnost, je věc všeobecně známá. Ví se i o dalších negativních účincích kouření. Vědci z Britské lékařské...

Výběr článků

Načítám