Hlavní obsah

Krevní barometr dárce upozorňuje, zda nemocnice potřebují jejich krevní skupinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Přehled o aktuálním stavu zásob krve zveřejňuje od tohoto týdne mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice. Nový ukazatel velmi usnadní komunikaci s dárci, kteří teď rychlým pohledem na webové stránky nemocnice vidí, zda je jejich krev právě potřeba, nebo zda je jí dostatek. Podobný přehled zveřejňuje třeba i nemocnice v Benešově.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Krevní banka v mladoboleslavské nemocnici

Článek

Nově zavedenou službu pojmenovala mladoboleslavská nemocnice jako krevní barometr. Ten znázorňuje všechny čtyři krevní skupiny ještě rozdělené podle Rh faktoru a u každé skupiny je aktuální stav zásob vyjádřený procentem. Třeba v úterý odpoledne byly skupiny A, 0 a AB- na sto procentech, B+ a AB+ byly kolem 60 procent a nejméně bylo skupiny B-, která byla vyčerpaná na hladinu 40 procent.

Ve středu ráno už bylo patrné, že dorazili dárci hlavně se skupinou B+ a AB+, oba symboly kapiček krve se naplnily zhruba o deset procent.

Foto: Nemocnice Mladá Boleslav, Právo

Ukazatel stavu zásob krve zveřejněný na stránkách mladoboleslavské nemocnice

„Doteď nám dárci volali a ptali se, zda jejich skupinu potřebujeme, nebo ne. Teď už nemusí volat, stačí, aby se podívali a podle aktuálního stavu se mohou zaregistrovat k odběru,“ řekla Novinkám a Právu mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hana Kopalová.

Dárcovství zachraňuje životy. Co lze dnes darovat a za jakých podmínek

Styl

Podobný ukazatel zveřejňuje i benešovská Nemocnice Rudolfa a Stefanie. „Náš barometr aktualizujeme zhruba jednou týdně, máme odběrové dny v úterý a ve středu a pak se dělá přehled,“ uvedla mluvčí nemocnice Markéta Zikmundová. Některé kapky z grafu se včera ukázaly prázdné. „Neznamená to, že bychom neměli vůbec nic, ale je to situace, kdy je stav zásob velmi nízký a bylo by skutečně potřeba, aby se dárci přihlásili. Skupin nula je však nedostatek dlouhodobě,“ upozornila Zikmundová.

„Pokud je akutní nedostatek, vyzýváme dárce přes sociální sítě nebo úplně napřímo voláme konkrétním lidem, dávají se i výzvy kolegům tady v nemocnici, protože spousta z nich jsou dárci,“ doplnila mluvčí nemocnice v Benešově. V nemocnici Příbram se systém chystá. „Plánujeme elektronické objednávání včetně ukazatele stavu konkrétních skupin. Přesnou podobu systému ještě neznáme, bude se tvořit,“ potvrdil mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zásoby krve v krevní bance ukazuje vrchní sestra Jitka Francová

Nemocnice v kraji spotřebují ročně obrovské množství krve. Například jen ta mladoboleslavská, která má v registru pět tisíc dárců, provede kolem 15 tisíc odběrů ročně. Každý odběr znamená téměř půllitr krve. „Denně se udělá někdy až šedesát odběrů, ve slabší dny je to polovina. Například před prázdninami se snažíme dělat větší zásoby. Spotřeba krve se den ode dne liší, záleží, kolik se provádí operací, zda jsou nějaké mimořádné události,“ dodala Kopalová.

Krev se používá i při komplikovaných porodech a z krevní plazmy se vyrábějí další deriváty a léky.

Mnohočetný myelom si lidé pletou s melanomem. Musíme o něm víc mluvit, říká hematolog Pavlíček

Neklepat

Kapky vyrobené z krve pacienta pomáhají při léčbě suchých očí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám