Hlavní obsah

Krásný úsměv a svěží dech nejen na Valentýna

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářivě bílý a hlavně zdravý úsměv dodá na atraktivitě i sebevědomí. Bohužel nic není zadarmo, i zuby vyžadují neustálou péči. Pečlivá ústní hygiena je přitom naprostý základ. A nejde jen o zažloutlé zuby a zubní kazy, ale i zápach z úst, který může způsobit nejen na Valentýna pořádný trapas.

Foto: Profimedia.cz

Krásný úsměv lidem dodává na atraktivitě i sebevědomí.

Článek

Jak už bylo několikrát řečeno odborníky, nezáleží na tom, jak dlouho a často si zuby čistíte, ale jak kvalitně. Jedno správné vyčištění zubů denně tak může být mnohem účinnější než několik nesprávných.

A nejde jen o estetický výsledek, ale i zdravotní hledisko. Špatně vyčištěné zuby mohou vést ke vzniku kazů, ale i zánětů dásní a paradentózy. Jakmile vznikne problém, pak je to pro jedince finančně náročnější než investice do kvalitního zubního kartáčku, dentální nitě, zubní pasty či dentální hygienistky.

Navíc jde i o společenskou prestiž. Zatímco krásný úsměv lidem dodává na atraktivitě i sebevědomí, nemocný chrup jedincům po všech stránkách ubírá. Dokonce i při výběru protějšků. Tam může rozhodnout nejen první pohled, ale i odpudivý dech. Což potvrdil i nedávný průzkum zveřejněný britským deníkem The Sun, kde zápach z úst obsadil první příčku mezi největšími zabijáky milování. Přičemž za zápachem z úst stojí nejčastěji bakterie usazené v zubních štěrbinách a jejich produkty metabolismu.

Foto: Oral B

Zubní kartáček

Používání správných výrobků je zásadní

Ačkoliv mnozí lidé tvrdí, že na výběru výrobků u ústní hygieny nezáleží, není tomu tak. Správně zvolený kartáček a technika čištění jsou v podstatě to nejdůležitější.

Kartáček by měl mít malou hlavičku, hustě osazenou měkkými vlákny. Měl by mít rovný zástřih. Měnit by se měl po jednom až dvou měsících, záleží na opotřebení. Pokud ztratil svůj tvar, může poranit dáseň. Stejně tak příliš tvrdý kartáček, který navíc může poškodit i zubní sklovinu.

Zubní přípravky

Při výběru zubní pasty je dobré hledět na nedostatky, které člověka trápí. Většina z nich obsahuje řadu účinných látek, které preventivně působí proti zubnímu kazu a paradentóze. Ale existují i ty, které obsahují látky zamezující krvácení dásní, působí hojivě, snižují citlivost krčku či zuby bělí. Zubní pasta musí v každém případě člověku chutnat, jakmile má pro jedince nepříjemnou chuť, pak zkracuje dobu čištění na minimum, což samozřejmě také není dobře.

Svou úlohu při precizní hygieně ústní dutiny hrají i ústní vody, které se dostanou i tam, kam se nedostávají sebelepší kartáčky. Zároveň brání tvorbě plaku a množení bakterií.

Dobré je používat jednou denně, nejlépe večer, i mezizubní kartáčky a dentální nit.

Foto: RobZone

UVC dental box Sterizone

Reklama

Související témata:

Související články

Riziko zubních kazů lze zjistit s předstihem

Jednoduchý test dokáže s předstihem zjistit, jestli nám hrozí zvýšené riziko zubních kazů. Velký význam má zejména u malých dětí. U nich se totiž teprve...

Výběr článků

Načítám