Hlavní obsah

Riziko zubních kazů lze zjistit s předstihem

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduchý test dokáže s předstihem zjistit, jestli nám hrozí zvýšené riziko zubních kazů. Velký význam má zejména u malých dětí. U nich se totiž teprve vytváří přirozené bakteriální prostředí v ústech, které ovlivňuje dobrý stav zubů zásadním způsobem. Jde hlavně o to, aby se jim v puse nepřemnožil Streptococcus mutans (dál jen SM), tedy baktérie, která je nejvíc zodpovědná za vznik kazů.

Foto: Václav Pergl, Právo

Stomatologové doporučují ženám, které chtějí otěhotnět, aby si nechaly ošetřit a odstranit všechny kazy.

Článek

Jak se test dělá? Pediatr nebo stomatolog nabere na tyčinku vzorek ze zubního povlaku a setře vzorek slin z jazyka. Za 48 hodin vykultivuje ve speciální pícce s termostatem bakterie a vidí výsledek. Pokud vzorek obsahuje zvýšené množství zmíněných streptokoků, hrozí dítěti v budoucnu větší nebezpečí zkažených zubů.

Dvě problémová období

„Prvním rizikovým obdobím prochází dítě už kolem 6. měsíce svého věku, kdy se mu prořezávají první zuby,“ říká MUDr. Petr Žáček, MBA, pediatr kliniky Program H plus v Praze 5. „To je pro streptokoky šance, jak se v ústech zachytit a množit. Když se přemnoží, navíc v bakteriálním prostředí, které není dost stabilní, stoupá uvedené nebezpečí. A to tím spíš, že se sklovina na zubech vytvrdí až ve dvou letech.“

Druhým takovým obdobím bývá věk kolem 6. roku, kdy dětem začínají růst druhé zuby. „Jestliže měly zkažené ty první, budou mít s vysokou pravděpodobností problémy i s těmi druhými,“ vysvětluje doktor Žáček. „Streptokokům se totiž v ústech daří. Není tedy pravda, že na prvních zoubcích nezáleží.“

Nasadit všechny páky

Pokud stomatolog zjistí přemnožení zmíněného streptokoka, je to signál, že rodiče musí u dítěte víc dbát o čištění zubů a omezit sladkosti i sladké potraviny.

Větší děti mohou snížit koncentraci streptokoka pomocí ústních vod. Menším dětem lze koupit bonbóny, případně žvýkačky obsahující xylitol, sacharid rostlinného původu. Jako součást prevence. Brzdí totiž aktivitu uvedeného streptokoka, který vytváří na povrchu zubů kyselé prostředí a narušuje tím sklovinu. Redukuje také rozvoj plaku, tedy bílého povlaku na zubech. Pastilky a žvýkačky seženete v lékárnách. Jsou užitečnou pomůckou pro lidi nejrůznějšího věku.

Přibrzdit příval cukrů

U sladkostí nejde ani tak o to, kolik jich děti spořádají, jako spíš o to, jak dlouho a jak často mlsají. Čím déle zůstává cukr v ústech, tím déle je prostředí v nich kyselé a stoupá riziko rozvoje kazu. Ve Švédsku proto razili svého času tzv. sladké soboty. Mlsky, které děti dostávaly v průběhu týdne, jim rodiče odkládali do krabice.

Mohly je sníst najednou v sobotu dopoledne, kdy obvykle sledují televizi. Stav jejich zubů se zlepšil, i když sladkostí do sebe natláskaly relativně dost.

Foto: Profimedia.cz

čištění

Problém nepředstavují jen různé dobroty, ale také popíjení sladkých čajů, případně mléka s medem. Některé maminky ho dávají mrňatům před spaním, aby lépe usínaly. Někdy jim zase namáčejí dudlík do jiných sladkostí. Nedomyslí, co tím obvykle způsobí. Děti pak mají zuby s mnoha defekty na sklovině, někdy i totálně zkažené, případně rozpadlé, až téměř k dásním.

Rodiče si musí rovněž uvědomit, že podobně jako ke sladkostem je potřeba přistupovat i k potravinám obsahujícím škroby, které se na jednoduché sacharidy postupně rozkládají. Třeba k bílému pečivu, rohlíkům, vece apod.

K podceňovaným rizikům patří slazené vody, které pomalu upíjíme: koly, džusy, fanty, nápoje typu jupíků nebo granulované čaje. I u nich není důležité množství, ale doba, po kterou SM vytváří v ústech kyselé prostředí, jež narušuje sklovinu.

K zubaři ještě než ženy otěhotní

Zjištěné množství SM má význam v každém věku. Neovlivňuje ho jen hygiena a používání látek, které snižují počet těchto baktérií v ústech.

Vliv na něj má i to, že dbáme o stav svých zubů a s kazy chodíme za stomatologem co nejdřív. Nejlepším receptem jsou pravidelné prohlídky. Na jejich intervalu se domluvíme se zubním lékařem, který vyhodnotí stav našeho chrupu. Stomatologové doporučují ženám, které chtějí otěhotnět, aby si nechaly ošetřit a odstranit všechny kazy. Mohou to udělat i na začátku těhotenství.

Na pravidelné půlroční prohlídky by měly chodit také po porodu. Sníží tím riziko, že streptokokem nakazí své dítě. Nejčastěji k tomu dojde při pusinkování, případně když bezděky olíznou dudlík anebo lžičku při krmení.

Test na SM mohou podstoupit ještě 4 měsíce před porodem a pak snížit počet těchto bakterií.

Kde test dělají

Jednoduchý test na SM nedělají všude. Pojišťovny ho nehradí a většina lidí ho nezná. Pokud ho chcete podstoupit, ptejte se na zubních odděleních fakultních nemocnic nebo v soukromých ordinacích a klinikách, jako je třeba ta zmíněná na Praze 5. Případně ve Výzkumném ústavu stomatologickém v Praze. Zapátrat lze i na internetu, klíčové slovo je Dentocult. Jeho cena se pohybuje od 200 do 500 Kč. Smysl má ale jen v kombinaci s efektivní léčbou a pravidelnými prohlídkami stavu zubů.

„U kojenců prohlížíme zuby jednou za dva měsíce,“ říká doktor Žáček, který vedl projekt včasné detekce a prevence dětského zubního kazu na klinice, kde pracuje. „Od 12 měsíců má nárok na hrazenou preventivní prohlídku každý lichý rok,“ říká doktor Žáček. „My je zveme i v ty sudé. Ve dvou letech děláme test na SM. Pokud se to ukáže jako nutné, zahájíme léčbu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Na zubní kazy s laserem

Nové lasery dobývají stomatologii. Určitě nezlikvidují moderní zubní vrtačky. Spíš představují zajímavé rozšíření dosavadních léčebných možností. Ukazují se...

Krásné a zdravé zuby jsou naší vizitkou

Příroda nám už při narození rozdala karty dost nespravedlivě, alespoň co se týče našich zubů. Kazivost zubů je totiž z velké části dána geneticky. Existují...

Výběr článků

Načítám