Hlavní obsah

Kožní problémy a nemoci, které nejčastěji trápí po létě

Novinky, Eva Dvořáková

Léto je časem dovolených, koupání v moři, dovádění ve veřejných bazénech, chození naboso ve společných umývárnách. I děti se potýkají s nedostatečnou hygienou na táborech a jiných akcích. Jaké jsou nejčastější kožní problémy, které si vozíme z dovolených?

Foto: Profimedia.cz

Léto je rizikovým obdobím pro různá kožní onemocnění.

Článek

Na podzim je ideální čas pro nápravu škod vzniklých pobytem na slunci. Sluneční záření, slaná a chlórovaná voda, teplo nebo klimatizace mají za následek vysoušení pleti. Všechny tyto faktory poškozují povrchový ochranný film kůže, čímž se zvyšuje ztráta vody a tuků z pokožky. Na kůži se objevují šupiny, loupe se a může svědit.

„V tomto případě doporučuji zintenzivnit hydratační péči, aby došlo k rychlejší regeneraci a zvláčnění pokožky. Využít se dají sprchové gely s hydratační složkou, tělová mléka a krémy s výživnými olejovými přísadami,“ říká přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) Petr Arenberger.

Po létě pomůže peeling

Působením slunce může také docházet k nerovnoměrnému zbytnění rohoviny, která se vytváří jako přirozená ochrana kůže proti UV záření. Jak tento stav poznat? „Pokud se vás tento případ bude týkat, budete na sobě sledovat hrubou a olupující se kůži na některých místech těla. Pro sjednocení pleti a k jejímu vyhlazení je možné využít peeling. Peeling odstraní odumřelé buňky pokožky a pleť se stane hebčí a lépe vstřebá následně použité látky,“ doporučuje Arenberger.

Nejčastěji se používají krémy s mořským pískem, namletou pemzou nebo mandlovými peckami. „Pokud máte citlivý typ pleti, použijte šetrný peeling obsahující jemné, malé částice a provádějte jej maximálně jednou za týden. Výhodou peelingu po dovolené je likvidace šupin a hrubých míst ze sluníčka, nevýhodou je rychlejší zesvětlení opálené pokožky,“ doplňuje dermatoložka Monika Arenbergerová.

Tip: Nechodíte-li pravidelně na kosmetiku, dopřejte pokožce alespoň pleťovou masku. Ta se provádí jednou až dvakrát týdně před spaním. Masku opatříte v drogerii nebo si ji můžete také namíchat z domácích zdrojů, jako jsou okurka, smetana, jogurt a kapka citrónu.

Nejčastějším problémem jsou pigmentové skvrny

Jedním z nejčastějších problémů po létě je přítomnost pigmentových skvrn se zvýšenou koncentrací přirozeného kožního barviva. Hnědé plošky vznikají nejčastěji na místech prudkého oslunění kůže – na obličeji, předloktí a ramenou.

„Na řadu tak přicházejí speciální přípravky, které sjednocují barevný tón pleti a vyrovnávají pigmentové nerovnosti. Patří sem krémy a séra s ovocnými kyselinami nebo vitamínem A. Intenzivnější terapii nabízí chemický hloubkový peeling prováděný profesionálem, laser nebo IPL (intenzivní pulzní světlo). Pigmentové skvrny po létě raději ukažte dermatologovi,“ doporučuje Arenbergerová.

„Pokud chceme opravdu komplexně ozdravit naši pokožku po létě, dopřejme jí i 'chytré' krémy s kyselinou pantothenovou, selenem, vitamíny C a E, které posilují oslabenou imunitu a urychlují ozdravení pleti po nadměrném slunění na buněčné úrovni,“ dodává Arenberger.

Tip: Pokud si přejete co nejdéle zachovat bronzový odstín pleti, natírejte tělo hydratační emulzí např. s příměsí samoopalovací látky. Opálenou kůži dlouho nenamáčejte a nedrhněte. Sprchujte se rychle a pleť vyživujte hydratačním sprchovým gelem.

Časté „suvenýry” z dovolených a veřejných bazénů

Bradavice 

Náchylnější na bradavice jsou lidé, kteří již trpí jinými kožními chorobami, či osoby se sníženou imunitou. Chytit je můžete téměř všude, kde budete chodit bosi.

„Čekat na to, že se bradavice zhojí sama, nemá smysl. Je sice pravda, že některé do dvou let spontánně zmizí, nicméně jiné mohou během této doby nabýt značných rozměrů a stát se prakticky neléčitelnými. Nehledě na to, že jsou zdrojem infekce pro ostatní,“ říká doktorka Kateřina Klauzová, dermatoložka z kliniky plastické a estetické medicíny Asklepion.

Léčba: Léčba bradavic závisí na věku, rozsahu onemocnění i na tom, jak dlouho člověk bradavici na těle má. „Většinou se ovšem léčí podle typu bradavice, a to buď kyselinou salicylovou, kyselinou mravenčí nebo nejrozšířenější metodou kryoterapií, tedy mražením, kdy se využívá nízké teploty tekutého dusíku,“ říká doktorka Klauzová. Při léčbě bradavic může být použit i laser.

Plíseň

Plísňové onemocnění nehtu si většinou přineseme z veřejných bazénů a koupališť. Můžeme ji mít na prstech u rukou i na nohou, přičemž na noze se díky vlhkosti objevuje nejčastěji. Plíseň poznáme podle ztluštění nehtu, který postupem času mění barvu a začne se drolit. Plísňová (mykotická) infekce se šíří buď přímým kontaktem, nebo používáním společných předmětů (například ručníku) a prostor s nakaženou osobou.

Léčba: Při léčbě plísní se používají místní (mast, roztok, krém) a celkově užívaná antimykotika. „V lehčích případech si poradíte i sami s pomocí volně prodejných přípravků, jinak je vhodné vyhledat kožního lékaře, který provede v případě potřeby mykologické vyšetření a předepíše léčbu,“ říká Klauzová. Dlouhodobé problémy s plísní nehtových plotének může vyřešit i laser.

Opar rtu a genitálu a pásový opar

V obou případech jde o virovou infekci. Nejčastěji se objevuje tehdy, pokud má člověk oslabenou imunitu, je oslaben nemocí či stresem. Dalšími důvody vzniku oparu může být ultrafialové záření (slunce i solária) či menstruační cyklus.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Léčba: Doktorka Klauzová doporučuje v prvním stadiu neprodleně zahájit samoléčbu: „Pokud pocítíte svědění a palčivost na rtu nebo na genitálu, a zejména pokud již jste opary na těchto místech měli, nejlépe pomůže některá z volně prodejných mastí obsahující virostatikum.” Pokud máte projevy oparu na těle nebo máte podezření na pásový opar, vyhledejte lékaře okamžitě. Nezapomeňte, že návštěva lékaře je vždy nutná při oparech, které jsou umístěny v blízkosti oka a na genitálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám