Hlavní obsah

Koupání ve znečištěné vodě je nebezpečné

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Teplé počasí nás láká k vodě. Když je horko velké, pak je nám často úplně jedno, do jaké vody skočíme, jen abychom se ochladili. Ale ani koupání nám nemusí prospět. Ve vodě žije řada organismů, které sice pouhým okem ani neregistrujeme, ale mohou nám připravit zdravotní problémy.

Článek

Když si například nechtěně lokneme, pak výsledkem mohou být náhlé střevní a žaludeční potíže. Mimo to závadná voda způsobuje nejrůznější horečnatá onemocnění a také záněty uší a očí. "Ve vodě hrozí nejen infekční onemocnění, ale i nejrůznější úrazy," varuje hlavní hygienik doktor Michael Vít.

Nebezpečí skryté ve vodě

Řasy a sinice jsou pro organismus zvlášť nebezpečné. Záleží na tom, jak jsme na ně citliví a jak dlouho se v takové vodě koupeme. Na těle se mohou objevit vyrážky, oči mnohdy zarudnou a může se objevit i rýma.

Sinice způsobují i lehké akutní otravy, které se projeví nejen střevními a žaludečními potížemi, bolestmi hlavy, ale i jaterními problémy. Lékaři sice zatím nevědí o žádném úmrtí na otravu sinicemi, ale jedním dechem informují o případech, kdy se zvířata napila vody obsahující sinice a uhynula. Riziko se zvyšuje i s opakovaným koupáním po více dnů a samozřejmě i s množstvím sinic ve vodě.

Nejsme zcela bezmocní

Doktor Vít vysvětluje, že vůči sinicím a řasám nejsme bezmocní. Abychom poznali, zda ve vodě, v níž se chceme koupat, jsou, stačí průhledná láhev, třeba od balených vod. "Naplníme ji vodou a necháme alespoň dvacet minut stát v klidu na světle. Když se u hladiny vytvoří zelený kroužek a voda přitom zůstane čirá, jde s největší pravděpodobností o sinice. Jestliže zůstane voda zakalená rovnoměrně nebo se začne tvořit zákal u dna, půjde o řasy. V takové vodě je pak lepší se nekoupat."

Pokud se ale rozhodneme přece jenom svlažit, a nevadí nám ani vodní zelený květ, pak je dobré se po vykoupání osprchovat čistou vodou a odstranit z pokožky řasy a sinice, které na ní po pobytu ve vodě ulpěly. V zamořené vodě bychom neměli být déle než deset minut, jinak nás mohou potkat zdravotní problémy. Vodní nádrže s nevzhledným květem hygienici zpravidla pro koupání uzavírají.

Koupaliště nebo rybník

Někdo dává přednost bazénu, kde je kvalita vody pečlivě sledována, jiný přírodnímu koupališti s protékající vodou, další zase rybníku nebo řece. Čím blíže k přírodě, tím riziko znečištění vody stoupá. Nikdy bychom se neměli koupat v místech, kam ústí odpadní voda z dešťových kanalizací, a na pováženou je i koupání v rybnících s intenzívním rybím hospodařením.

"Léto je krásné, koupání také a neměli bychom si ho kazit ve vodách, které už na první pohled nevzbuzují důvěru. Vyplatí se raději navštívit koupaliště, kde kvalita vody musí být sledována a hygienici ji namátkově kontrolují," doporučuje pražský internista doktor Jakub Malý.

Pozor na sluneční paprsky

Netřeba říkat, že proti UV záření máme používat ochranné krémy. "Opalovat bychom se měli pozvolna a málo," soudí přednostka dermatovenerologické kliniky FN Bulovka profesorka Jana Hercogová. "Už dvojí spálení kůže za život zvyšuje riziko melanomu, tedy nejzhoubnějšího kožního nádoru, u ženy 1,5krát, u mužů 2,8krát," říká profesorka Hercogová.

Dodává, že tři a více spálení za život pak toto riziko dokonce zvyšují u žen 2,3krát a u mužů až 7,6krát. "Když se opalujeme krátce a intenzívně, spálíme se. Při dlouhodobém opalování kůže rychleji stárne, v obličeji se nám prohlubují vrásky, a hlavně mohou vzniknout kožní nádory," tvrdí profesorka.

První pomoc při mdlobě:

  • Postiženého odneseme na chladné, stinné místo, položíme naznak s mírně sníženou hlavou a trochu mu zvedneme dolní končetiny.
  • Uvolníme mu krk a hrudník.
  • Dáváme postiženému studené obklady nebo led, můžeme ho jemně postříkat studenou vodou. Hlavně ochlazujeme hlavu. K rychlejšímu probrání z mdloby pomáhá mírné pleskání po tvářích nebo přičichnutí k látce s ostrou vůní.
  • Pomalu nahrazujeme tekutiny. Nejvhodnější je iontový nápoj nebo osolená voda (1 čajová lžička soli na litr tekutiny), dobrý je studený, mírně oslazený čaj s citrónem.

Pokud zůstaneme na slunci dlouho, můžeme omdlít, organismus se může vyčerpat, dostat křeče či úžeh. Mdloba nás může náhle přepadnout při přehřátí těla. Charakteristická je bledost obličeje, zívání, studený pot na čele, zrychlený dech, nevolnost, malátnost, závrať. Předcházet mdlobě znamená hodně pít, občas se ochladit a nestát dlouho na jednom místě. Podobně je tomu u tepelného večer.

Reklama

Související články

Při plavání je třeba dodržovat hygienu

Za hezkých dnů slunce vybízí ke koupání.Je však jen na nás, zda si pobyt u vody opravdu užijeme či si způsobíme nějaké zdravotní komplikace. Hlavně ženy trpí...

U vody hrozí opruzeniny, mykózy a bradavice

S blížícím se létem by si lidé měli dávat větší pozor na projevy kožních onemocnění, navštěvují-li koupaliště. Běžným a z hlediska léčení celkem banálním...

Výběr článků

Načítám