Hlavní obsah

U vody hrozí opruzeniny, mykózy a bradavice

Právo, Andrea Vocilková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícím se létem by si lidé měli dávat větší pozor na projevy kožních onemocnění, navštěvují-li koupaliště. Běžným a z hlediska léčení celkem banálním problémem jsou opruzeniny. Dochází k nim v důsledku poškození kožního povrchu při kombinaci dvou hlavních vyvolávajících faktorů - vlhko a mechanické odření v místech kožních záhybů či pod plavkami.

Článek

Kromě pálení a svědění v postižené oblasti se objeví zarudnutí, někdy i otok nebo jemné oděrky a stroupky. Při léčení je nutné chránit pokožku před dalším vlivem tření a vlhka a pravidelně ošetřovat postiženou oblast mastí, mastným krémem či mastnou pastou s obsahem látek urychlujících hojení.

Tato celkem bezvýznamná onemocnění však mohou nepříjemně zkomplikovat kožní infekce, zaviněné nejčastěji kvasinkami, které se na podrážděné pokožce usídlí. Pokud se už opruzenina vyskytne a při šetrné péči nemá tendenci ustoupit během 1-2 dnů, je třeba vyhledat odbornou pomoc.

Samoléčení, střídání zaručených domácích prostředků, případně mastí, které nabídne domácí lékárnička, vede často k závažným zdravotním problémům, mnohdy dokonce až ke vzniku kontaktního alergického ekzému.

Mykózy a bradavice

Během léta se také velmi často zhoršují mykózy (houbové infekce), postihující na nohou oblast meziprstí. Prostředí vlhké zapářky, absence přezůvek ve společných sprchách, případně i půjčování ručníků - to vše jsou faktory umožňující přenos zmíněných onemocnění. Kromě důsledného dodržování hygienických zásad je vhodné preventivně dezinfikovat kožní povrch i používanou obuv a nepodcenit rozvoj infekce v počáteční fázi. Mohlo by dojít k rozšíření jejích projevů nejen do dalšího okolí, ale také na oblast nehtových plotének.

Vznik bradavic patří mezi virové infekce, s nimiž se lze setkat právě při návštěvě bazénů a plováren. Ložiska většinou velmi úporně recidivují. Často jsou takto postiženy zejména osoby, které mají z různých důvodů oslabený imunitní systém (ekzematici nebo alergici). Odstraňování bradavic, hlavně těch, jež jsou uvězněné v okolní zesílené rohové vrstvě, bývá provázeno různým stupněm bolesti.

Pozor i na hmyz

Pohodové chvíle u vody mnohdy zkomplikuje také nepříjemné poštípání hmyzem. Pominou-li se akutní alergické reakce, které mohou mít u citlivých lidí i velmi závažný průběh, lze za nejčastější problém označit druhotnou bakteriální infekci, jež se uchytí v místech rozškrábaných stroupků.

Na pokožce pak vznikají zánětlivá, často i mokvající ložiska s puchýřky, na nichž zasychá strup medové barvy. Postižená místa svědí, infekce se šíří dál škrábáním, onemocnění se tak může přenést i na další osoby.

Výskyt zmíněných potíží je běžnější v dětských kolektivech, ale není výjimkou ani u dospělých. K ošetření se používají dezinfekční látky a lokálně aplikovaná antibiotika ve formě mastí. Je nutná i zvýšená prevence, která zabrání šíření na další osoby. Projevy menšího rozsahu lze někdy vyřešit doma, závažnější postižení patří do péče lékaře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám