Hlavní obsah

Kontaktní čočky pro děti? Záleží na přístupu k dodržování zásad nošení a péče

Právo, Petr Veselý

Jsou kontaktní čočky vhodné pro děti? A od kolika let by je měly začít nosit? To jsou časté otázky rodičů, se kterými se setkává oční lékařka MUDr. Svatava Háčiková z Prahy. „Nošení těchto čoček není otázkou věku dítěte, ale spíš jeho povahy. Tedy toho, jestli je schopné dodržovat určité zásady jejich nošení a péče o ně,“ říká oftalmoložka. Lajdákům totiž hrozí infekce nebo i poškození oka.

Foto: Profimedia.cz

Kontaktní čočky dokážou dnes korigovat všechny oční vady. Ilustrační foto

Článek

V každém případě je nutné, aby rodiče s dítětem navštívili očního lékaře nebo optometristu, tedy odborníka, který umí korigovat oční vady pomocí brýlí nebo kontaktních čoček. Ten však musí spolupracovat s oftalmologem.

Zkušební čočky jsou nutné

Odborník dítě nejprve vyšetří a pak s ním nacvičí nasazování i vyndávání čoček z oka. Poučí ho rovněž o zásadách jejich nošení a nezbytném dodržování hygieny. Dítě dostane zkušební čočky a po jednom nebo dvou týdnech přijde na kontrolu. Pak ho lékař znovu vyšetří a zajímá se i o jeho subjektivní pocity. Když je vše v pořádku, dá mu vybraný typ čoček. Pokud nevyhovují, vyzkoušejí s dítětem jiný typ.

Oko nezískává kyslík z krve jako zbytek těla, ale ze vzduchu.

Řeší všechny oční vady

Kontaktní čočky dokážou dnes korigovat všechny oční vady, včetně astigmatismu, tedy poruchy způsobené špatným zakřivením rohovky. Děti mohou mít i ty multifokální, které si poradí s krátkozrakostí a zároveň s dalekozrakostí.

Rodiče se také dozvědí, kdy dítě nesmí čočky nosit. Nejsou to jen akutní onemocnění očí a očních víček nebo jejich chronické záněty. Jsou to také akutní onemocnění typu angín a viróz, podobně jako oslabená imunita, diabetes a některé další nemoci.

Konec brejlovce

Nejčastější důvod, proč rodiče pořizují svému dítěti kontaktní čočky, je sportování, v zimě pak i to, že se mu klasické brýle nevejdou třeba při lyžování pod ty ochranné. Někdy hraje roli také vzhled. Dítě špatně zvládá, když se mu vrstevníci smějí a říkají mu třeba brejloune nebo brejlovče. Z uživatelských průzkumů jasně vyplynulo, že se děti s kontaktními čočkami cítí lépe a mají větší sebevědomí. Nemluvě o tom, že jim při dětských honičkách a rvačkách nehrozí poškození brýlí.

Jeden den a dost

Děti nejčastěji nosí čočky jednodenní, které si ráno nasadí a večer je zahodí. Nekladou takové nároky na údržbu a hygienu jako čočky čtrnáctidenní nebo měsíční. Podstatné bývá i to, aby je nenosily déle, než mají. Jinak hrozí infekce a poškození tkání. Oko totiž nezískává kyslík z krve jako zbytek těla, ale ze vzduchu. Čočky, i když jsou z moderních materiálů, které k oku propouštějí relativně dost kyslíku, přece jenom neumožňují, aby ho získávalo dlouhodobě dostatek. Proto musíme délku jejich nošení u dětí hlídat.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Poradna na internetu

Užitečné rady najdete na www.cocky-kontaktni. cz/informace. MUDr. Háčikové a dalších odborníků se můžete ptát prostřednictvím poradny na www.andeloptik.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Dlouhé řasy mohou ohrožovat zdraví očí

Mít krásné a dlouhé řasy je snem každé ženy. Ovlivňují celkový vzhled očí, a ty jsou bezesporu prostředkem, jak zaujmout opačné pohlaví. Odborníci ale varují...

Výběr článků

Načítám