Hlavní obsah

Kontaktní čočky mohou způsobit oční infekci

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Řada lidí dnes dává přednost pohodlí kontaktních čoček před brýlemi. Britští odborníci však poukazují na nedbalost některých uživatelů při manipulaci s čočkami.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Model pánvové pece doplnily autentické nástroje na výrobu foukaného skla.

Článek

Britští lékaři upozorňují na možnost zanesení nepříjemné infekce do oka, pokud si uživatel před mytím obličeje čočky z očí nesejme.

"Při mytí obličeje se může dostat do očí jednobuněčný organismus zvaný Acanthamoeba, který způsobuje nepříjemné a vážné tvoření vřídků na oční rohovce. I když vzácně, může jít v některých případech o velmi bolestivé onemocnění, které může vést až ke slepotě," uvedl specialista v oboru oftalmologie John Dart z londýnské oční kliniky pro magazín New Scientist.

"Jde o děsivou nemoc. Velice těžce se léčí a je obtížné ji vymýtit úplně," dodal. A právě lidé s kontaktními čočkami jsou k této infekci náchylnější než ostatní.

Podle jeho slov onemocní ve Velké Británii touto nemocí jeden z třiceti tisíc uživatelů kontaktních čoček. Ve Spojených státech je toto číslo patnáctkrát vyšší, zatímco v Holandsku sedmkrát.  

Voda na prstech - zdroj infekce

Největším riskem je umývání obličeje s kontaktními čočkami v očích nebo vyndavání čoček mokrými prsty umytými vodou z vodovodu.

Ještě donedávna musela mít podle nařízení každá britská domácnost zásobník na vodu, která nebyla vždy dostatečně upravená a chlorovaná. Právě takovéto prostředí je podle doktora Darta nejvhodnějším místem pro rozmnožování Acanthamoeby.

"Uskutečnili jsme společně s kolegy testy DNA z organismů, které jsme našli v osmi pacientech a srovnali je s testy vody v jejich vodních zásobnících. Šest jich bylo identických, u nich voda byla skutečně zdrojem infekce," uvedl lékař.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám