Hlavní obsah

Když se do vlasů nastěhují vši

Novinky, Andrea Zunová

S nástupem podzimu se bohužel opět objevili na scéně nepříjemní parazité - vši. Mnohé z nás při příchodu dětí do škol, školek, či jeslí vítá upozornění "prohlížejte prosím dětem hlavy, objevily se u nás vši". Co s tím?

Foto: Profimedia.cz

Vši se mezi dětmi rychle šíří, proto jejich výskyt stoupá hlavně se začátkem školního roku.

Článek

Jediná možnost, jak se zbavit vší je důslednost v jejich odstraňování a vlasy pravidelně, nejlépe denně, kontrolovat.

U dětí si výskytu vší všimneme poměrně snadno. Často se drbou na hlavě, kterou mohou mít na místech rozškrábanou, mohou být neklidné a nepozorné. Pouhým okem můžeme najít ve vlasech buď dospělou veš, nebo její vajíčka, hnidy.

Jak na ně?

Na odvšivení je nutné použít prostředek z lékárny, kde se dá sehnat celá řada výrobků. Léčebná kůra by se měla opakovat. Nejdříve však za týden. Při častějším použití by se vši mohly stát vůči přípravku odolnými.

V žádném případě se nedoporučuje používat na odvšivení petrolej, jak se to dělávalo za časů našich babiček. Může totiž způsobit vážné zdravotní komplikace, např. poškodit kůži a způsobit alergické reakce. Ty mohou nastat i po přípravcích, které jsou určeny pro zvířata. Ani takové se tedy nedoporučuje používat. 

Dalším krokem je odstranění všech hnid. Nejprve je dobré je vyčesat hustým hřebínkem tzv. všiváčkem. Poté je ale nutné zbývající hnidy stáhnout z jednotlivých vlasů ručně. Živá hnida bývá na vlase asi jeden centimetr od pokožky a pokud ji zmáčknete mezi prsty, "křupne". Ruční proces je nepříjemný, zdlouhavý, ale účinný.

Bez vlasů  jsou vši schopné přežít 24 hodin, proto je dobré dezinfikovat hřebeny a kartáče a vyprat a vyžehlit čepice, ložní prádlo a oblečení.

Veš není ze špíny

Prevence je jediná: časté prohlídky vlasů. Dítěti, v jehož škole, školce, či jeslích se vši vyskytují, je potřeba vlasy prohlížet každý den.

Faktem bohužel je, že vši může mít každý. Ač zní odborný název veš dětská, nevyhýbá se ani dospělým. Pravdou není ani mýtus, že veš je ze špíny. I když budeme mít doma vygruntováno a sami budeme vymydlení, veš může přeskočit do našich vlasů nejen ve školních zařízeních, ale i v tramvaji, metru, nebo  obchodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám