Hlavní obsah

Každý pátý český pár se potýká s neplodností, moderní medicína dokáže pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplodnost se řadí mezi civilizační onemocnění, přičemž problémy s početím řeší každý pátý český pár. Příčin neplodnosti může být celá řada, mnoho z nich lze ale řešit. Nejen o tom, jak probíhá umělé oplodnění, přišla do podcastu Neklepat pohovořit vedoucí lékařka Prague Fertility Centre Lucie Švabíková.

Neklepat: Lucie ŠvabíkováVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • S jakými problémy se páry při pokusech o početí potýkají? (4:04)
  • Jak vypadá inseminace? (8:45)
  • Jaká je činnost embryologa a co znamená intracytoplazmatická injekce spermie? (14:58)
  • Jak probíhá transfer embrya? (20:03)
  • Co všechno hradí pojišťovna? ( 28:35)

„Bohužel tím, že páry odkládají početí do vyššího věku, tak velmi často už nějakou pomoc potřebují. A není to dané jenom věkem, je to dáno i civilizačními návyky, jako je nedostatek pohybu, kouření a dalšími problémy, které bezpochyby k tomuto přispívají,“ říká v úvodu podcastu doktorka Lucie Švabíková.

U ženy se už po 33. roku věku zvyšuje riziko, že její vajíčka nebudou geneticky zdravá. Vajíčka jsou totiž nejstarší buňky v těle ženy, které se vytvoří po narození a během života jednoduše stárnou. U mužů je s věkem zase spojena kvalita jejich spermií, která s vyšším věkem klesá.

Až dvě třetiny testovaných žen trpí poruchou imunity, která je příčinou opakovaných potratů

Zdraví

Na začátku je dobré u ženy sledovat cyklus, především období ovulace. Pokud žena nemá pravidelnou menstruaci, doporučuje lékařka vyhledat pomoc gynekologa. Problémy se ale netýkají pouze ženy nebo muže zvlášť, neplodnost může být i kombinovaný problém.

„Z našich statistik vyplývá, že je to velmi často půl na půl a část je právě kombinovaný problém. U 10 procent párů na ten důvod nepřijdeme. Většinou nám odpověď přinese až IVF cyklus, kdy vidíme buňky ženy a muže, spermie, vajíčka a vidíme oplození a vývoj,“ vysvětluje Švabíková.

Jak probíhá umělé oplodnění metodou IVF?

IVF neboli in vitro fertilisation je způsob mimotělního oplodnění (in vitro). Jedná se o metodu asistované reprodukce. Prvním krokem je vstupní konzultace, kde lékař zjišťuje rodinnou anamnézu partnerů a seznamuje je s celým procesem. Následuje vyšetření obou partnerů, tedy vyšetření kvality spermií u muže a hormonální vyšetření u ženy.

Foto: Novinky

Vedoucí lékařka Prague Fertility Centre Lucie Švabíková

Dalším krokem je odebrání vajíček ženy. Pro účely IVF je zapotřebí několik zralých vajíček, ta se často získají hormonální stimulací a následně se použijí pro oplodnění.

Obecně v populaci si hodně lidí myslí, že mít dvojčata je největší štěstí, protože to mají sfouknuté na jeden pokus, ale pro nás je to rizikové těhotenství se všemi riziky jako předčasný porod, potrat nebo další komplikace.

„Pro stimulaci používáme hormony tělu vlastní a jenom krátkodobě jejich vyšší koncentraci. Přirozeně když má žena ovulační cykly, tak se vytvoří několik folikulů, ve kterých se tvoří vajíčka. Postupem času, v několika dnech, dojde k ovulaci a ukáže se jeden hlavní folikul a ty ostatní zaniknou. My potřebujeme, aby nám těch zralých vajíček dozrálo víc,“ objasňuje Švabíková.

Zavádění více embryí současně je minulostí

Po odběru spermií jsou zralá vajíčka oplodněna v laboratoři, kultivována a sledována několik dní. Pokud se vše vyvíjí správně, následuje tzv. transfer embryí, kdy jsou připravená embrya pod ultrazvukovou kontrolou přenesena do dělohy přes pochvu a děložní čípek. Tento zákrok je bezbolestný a trvá pár minut.

„V tuto chvíli je světový trend zavádět jedno embryo. Je možné zavádět i dvě. Velmi často to děláme ve chvíli, kdy víme, že ta kvalita není úplně optimální, nebo si to žena sama přeje. Obecně v populaci si hodně lidí myslí, že mít dvojčata je největší štěstí, protože to mají sfouknuté na jeden pokus, ale pro nás je to rizikové těhotenství se všemi riziky jako předčasný porod, potrat nebo další komplikace,“ dodává lékařka.

Až dvě třetiny testovaných žen trpí poruchou imunity, která je příčinou opakovaných potratů

Zdraví

Podle Švabíkové by se ale lidé neměli nechat ovlivnit vnitřním tlakem nebo tlakem společnosti. Takový stres může páru akorát uškodit.

„Já si myslím, že velmi často jsou ženy tlačené, že už teď by dítě měly mít. Takže můj vzkaz by určitě byl - není to tabu, pojďte si o tom povídat. Ale nenechte se tlačit společností, protože opravdu 80 procent párů tu pomoc nepotřebuje,“ radí doktorka.

Více o tom, co všechno dokáže embryolog z vajíček zjistit, co je to tzv. kryoembryotransfer a zda pojišťovna hradí umělé oplodnění metodou IVF, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám