Hlavní obsah

Každému dvacátému člověku hrozí úplná slepota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemoc, která způsobuje úplnou slepotu se jmenuje podmíněná makulární degenerace (dále jen VPMD). Počet nemocných u nás je podobný jako počet diabetiků. Na tuto zákeřnou nemoc, která není v povědomí obyvatelstva příliš známá, neexistuje lék, který by napravil škody způsobené touto nemocí. Pomáhá pouze prevence.

Článek

VPMD je onemocnění, jež postihuje centrální část sítnice a způsobuje postupnou ztrátu vidění. Postupem času nemocný velmi špatně čte, nemůže řídit, sledovat televizi a později ani zalít hrnek vodou.

Existují dvě formy VPMD

Suchá forma se projevuje ztenčováním tkáně sítnice a ztrátou tzv. smyslového a pigmentového epitelu. 90% všech pacientů trpí právě suchou formou, která se vyvíjí pomalu mnoho let.

Vlhká forma představuje 10% případů onemocnění, ale zároveň představuje 90% těžkých ztrát zraku. Vlhkou formu onemocnění provází růst cév, krvácení a zjizvení tkání sítnice oka. Postupuje mnohem rychleji, než suchá forma. Obě formy ale nakonec vedou různou rychlostí a různými mechanismy k praktické slepotě.

Jak se VPMD projevuje a léčí?

Nejdříve potřebujeme více světla,následně se objevují potíže při čtení a máme rozostřený střed zorného pole. Rovné linky vypadají jako křivé a v zorném poli se objevují stíny, prázdná nebo tmavá místa. Dioptrické brýle situaci neřeší. 

Prozatím neexistuje dostupná forma léčby suché formy. U vlhké formy existují dva druhy léčby. Pomocí laseru, který nemůže obnovit zhoršené vidění, ale dokáže zmenšit tmavou skvrnu v zorném poli. Druhou metodou je tzv. fotodynamická terapie, která také pouze konzervuje stávající stav.

Jedinou obranou je prevence od středního věku. Tedy po 40. roce života navštívení očního lékaře a vyšetření očního pozadí. Důležitý je příjem vitamínů, zdravý způsob života, tj. nekouřit, pít alkohol v rozumné míře a žít aktivně. Pokud zaznamenáte příznaky onemocnění, na nic nečekejte. Stejně jako v jiných případech i tady platí - čím dříve, tím lépe.

VPMD ve zkratce

Komplikace

*Nevidíme obličej lidí, i když je máme před sebou

*Netrefíme nohou schod

*Nepřejdeme rušnou ulici

*Nemůžeme číst knihy

*Nemůžeme sledovat televizi

*Nerozpoznáme bankovky

Prevence

*Dostatek vitamínů (lutein, karotenoid) - ty obsahuje např. kukuřice, kadeřavá kapusta, čerstvý špenát, zelený salát, petržel, fazole, vajíčka nebo speciální vitamínové kapsle

*Pravidelné vyšetření lidí od 40 let výše u očního lékaře na oční pozadí

*Nekouřit a konzumace alkoholu v rozumné míře

*Dostatek aktivního pohybu

*Ochrana zraku kvalitními slunečními brýlemi

Kdo je ohrožen

*Více ženy, než muži

*Od 50 let výše

*Lidé s tímto onemocnění v rodině

*Lidé s nedostatkem příjmů vitamínů (lutein atd.)

*Lidé s onemocněním srdce a cév

*Lidé se světlou barvou očí  (modrá duhovka)

*Kuřáci

*Obézní lidé

Reklama

Související témata:

Související články

Zeleným zákalem trpí 150 tisíc Čechů

Zelený zákal, kterému se odborně říká glaukom, je hlavní příčinou zbytečné slepoty lidí. V České republice tímto onemocněním trpí přibližně 150 tisíc lidí...

Prsty jsou nepřítelem kontaktních čoček

Jednou ze základních podmínek pro nošení kontaktních čoček jsou čisté ruce. Jejich pečlivou hygienu by měl dodržovat každý uživatel korekčních čoček,...

Výběr článků

Načítám