Hlavní obsah

Je zcela v pořádku být šťastný, i když mnozí jiní nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dva roky se všude ve světě nesly ve znamení koronaviru. Když už se zdálo, že se vše obrací k lepšímu, napadlo Rusko Ukrajinu a světem začalo rezonovat slovo válka a tragédie s ní spojené. V odrazu toho všeho se zdá být nemožné, aby se někdo cítil šťastný. A pokud je, nemá z toho dobrý pocit. Jenže to je chyba.

Foto: Profimedia.cz

Cítíte vinu za to, že jste šťastní i v době, kdy jiné lidi sužuje válka nebo jiná trápení? To rozhodně nemusíte.

Článek

Děsivé události současnosti často v lidech plodí pocity bezmoci, beznaděje, zdrcenosti a zoufalství a v mnohých vyvolávají chmurný výhled do budoucnosti.

Jenže i v době krize si lidé zaslouží být šťastní, záleží na tom celková životní spokojenost.

Je vědecky prokázáno, že nalezení štěstí navzdory okolnostem prodlouží život, sníží stres, posílí imunitní systém. Stejně tak motivuje k výběru zdravějšího životního stylu a zvýší úspěch v mnoha oblastech – včetně vztahů, práce, kreativity atd.

Šťastní lidé více pomáhají těm v nouzi

Samozřejmě je zdravé soucítit s ostatními, kteří nemají to „štěstí“ a jsou v centru krize. Jenže pokud se v důsledku toho ocitnete v depresi a propadnete beznaději i vy, budete o to méně schopni pomáhat těm, kteří to skutečně potřebují.

Koučka Ann Papayotiová s více než desetiletou praxí, jejímiž obory je rozvod, podpora při ztrátě blízkých, ale i vztahy jako takové, proto všem radí – pokud můžete, buďte šťastní.

Lži, které nás obírají o radost ze života

Vztahy a sex

„Budete rádi, že jste to udělali,“ tvrdí na svém blogu. Zároveň nabízí tři tipy, jak dosáhnout vlastního štěstí, i když ostatní nemohou.

Neviňte se za vlastní štěstí

Zvláště v těžkých časech, před kterými se nikam neschováme, ale přímo se nás nedotýkají, můžeme často pociťovat vinu, že máme něco, co jiní nemají. Jenže štěstí je pocit přístupný všem, neochuzujte se o něj jen proto, že je někde pácháno zlo.

Navíc, podobné emoce jsou „nakažlivé“, a tak je pravděpodobné, že svým kladným přístupem ovlivníte i další. Je to mnohem lepší než okolo sebe šířit smutek a negativitu.

Nakloňte štěstí na svou stranu a získejte vše, co chcete

Styl

„Věci, které často slýchám a které vedou k diagnóze pocitu viny, bývají typu: Nemohu být šťastný/á, protože někdo v mém okolí je nemocný. Nemůžu být šťastný/á, když někdo trpí. Nemohu být šťastný/á, protože… je válka, pandemie atd.,“ udává příklady koučka.

Je ale třeba si uvědomit, že temnoty a smutku je ve světě už tak hodně, proč mu tedy přidávat svůj vlastní? Zkuste místo toho raději šířit radost a pomáhat těm, kteří to potřebují.

Dovolte si být šťastní

„Musíte věřit, že je v pořádku a důležité být šťastný, i když ostatní nejsou. Být nešťastný nepomáhá v podpoře ostatních, jednoduše vás to činí méně schopnými ovlivňovat změny,“ tvrdí Papayotiová.

Sedm tipů, jak být podle odborníků šťastnější

Zdraví

Uvědomte si, že vaše štěstí nezmění okolnosti ostatních, ale budete schopni vyzařovat pozitivní vibrace. A čím pozitivnější budete, o to víc můžete pomáhat.

Hledejte štěstí

Negativní emoce překrývají a ukrývají okamžiky štěstí. A jako každá „hra na schovávanou“ i hledání štěstí podle odbornice vyžaduje snahu. Čím víc se budete soustředit na utrpení ve světě, o to méně času a ochoty zbude na vlastní štěstí a jeho hledání. „Zaměřte se proto na dobro, nejen na zlo. Ve světě existují obě strany,“ tvrdí koučka.

Můžete mít proto zájem i starost o dění ve světě, a přesto být šťastní. Navíc svět můžete udělat lepší i tím, že budete rozvíjet své vlastní štěstí, abyste rozdávali radost tam, kde je jí potřeba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám