Hlavní obsah

Jaterní testy jsou při užívání moderní antikoncepce zbytečné

Jaterní testy u žen, které berou moderní hormonální antikoncepci, jsou zbytečné, tvrdí přední český hepatolog docenta Petr Urbánek. V přípravcích je tělu blízký estrogen, k tomu ve velmi malých dávkách, a tak na játra nemá vliv, řekl Urbánek. Podle něj je ale nutná osvěta. V ženách přetrvává povědomí, že by testy měly mít. Myslí si to i řada lékařů a na testy je zbytečně posílají.

Foto: Profimedia.cz

Ženy se podle odborníka zbytečně obávají toho, že jim účinná látka v pilulkách poškodí játra.

Článek

"Z pohledu hormonální antikoncepce jsou jaterní testy úplně zbytečné," zdůraznil Urbánek. Potvrdil to i gynekolog Michael Fanta z Všeobecné fakultní nemocnice. "Dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce chrání před rozvojem rakoviny vaječníku, dělohy a tlustého střeva," doplnil.

Česko bylo podle Fanty jednou z posledních zemí, kde se jaterní testy u žen s antikoncepcí plošně dělaly. Nyní jsou už gynekologové poučenější a ženy na testy neposílají. Problém je spíše u lékařů jiných odborností.

Pilulky proti početí jsou na trhu 50 let. V počátcích vývoje se dávaly do souvislosti s nezhoubnými nádory jater. Studie ze 70. a 80. let minulého století, kdy dávky v pilulkách byly desetkrát vyšší, prokázaly častěji nezhoubné nádory až po více než pěti letech užívání.

"Za posledních deset až 15 let žádné větší klinické studie tuto souvislost neprokázaly. Z pohledu medicíny založené na důkazech je proto nutno považovat ji za nepravděpodobnou," řekl Urbánek.

HA je vhodná i u žen s onemocněním jater

Ženy se podle něj zbytečně obávají toho, že jim účinná látka v pilulkách poškodí játra. Vše prý nasvědčuje tomu, že je to spíše naopak. Příčinou je chemická povaha hormonů, které jsou blízké hormonům těla, navíc jsou podávány v dávkách v řádu mikrogramů.

Potvrzená souvislost nežádoucích účinků je jen u nemocí jater, kde příčinou je porucha cévního zásobení. Postihuje ženy s genetickou vlohou k poruše srážlivosti krve. Zdravé ženy se ničeho obávat nemusejí.

Antikoncepce je podle Urbánka vhodná i pro většinu žen s onemocněním jater. Ve své praxi se nesetkal s případem, kdy by musel antikoncepci zakázat. Není důvod nepsat pilulky ženám s hepatitidou A, které překonaly akutní fázi a zotavují se. Ženy s hepatitidou B nebo C v chronickém stadiu a pacientky s cirhózou by je dokonce užívat měly, protože těhotenství by mohlo jejich jaterní onemocnění zhoršit.

"Kontrola jaterních testů po nasazení antikoncepce je na místě jen u žen, které postihlo jaterní onemocnění v těhotenství, takzvaná těhotenská hepatopatie," doplnil gynekolog.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám