Hlavní obsah

O antikoncepci pro zralé ženy koluje řada nesmyslných mýtů

Novinky, das

Přestože sexuální život po čtyřicítce již nemusí být tak bouřlivý jako v mladším věku a i plodnost ženy pomalinku uvadá, stále je žena schopna otěhotnět a donosit zdravé miminko. Pokud však po dítěti netouží, měla by až do menopauzy myslet na svou ochranu.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální antikoncepce pro zralé ženy se může svým složením odlišovat od přípravků pro mladší ženy.

Článek

Bohužel dnešní čtyřicátnice ještě o antikoncepci neumí příliš hovořit a dost často se bojí svého lékaře zeptat. V důsledku toho jim lékař často předepíše hormonální antikoncepci, která jim vlastně ani nevyhovuje.

Je to velká škoda, protože v dnešní době na trhu existuje velké množství přípravků a je tedy skutečně z čeho vybírat.

Pokud žena dokáže s lékařem komunikovat, pak má mnohem větší šanci, že ji lékař vybere takový přípravek, který ji bude nejlépe vyhovovat a zároveň skutečně chránit.

Jelikož kolem antikoncepce pro zralé ženy panuje řada mýtů a nesmyslných lží, připravili jsme pro vás s gynekoložkou Zuzanou Fučíkovou sumář těch nejčastějších:

1. Žena po 40. roce nepotřebuje antikoncepci

Tak toto je skutečný nesmysl. Až do menopauzy je žena stále plodná a tedy může naprosto běžně otěhotnět. Těhotenství po čtyřicítce, zejména je-li neplánované, představuje pro ženu fyzickou i psychickou zátěž. Rozhodování, zda podstoupit interrupci, nebo převrátit celé rodině život na ruby a komplikovat si profesní kariéru, patří k těm nejtěžším. Často se v tomto věku objevují i zdravotní problémy, které mohou těhotenství nebo zdraví ženy ohrozit.

2. Antikoncepce v náplasti nebo kroužku je šetrnější než pilulky

ANO i NE: Spolknutá pilulka se vstřebá do krve v zažívacím traktu, odkud se krev odvádí nejdříve do jater. Hormony se tedy dostanou dříve do jater než k vaječníkům. Hormony z antikoncepce v náplasti a kroužku „obcházejí“ při prvním průtoku tělem játra. To je jediný rozdíl v šetrnosti.

Jinak náplast i kroužek obsahují jak estrogen, tak hormon podobný hormonu žlutého tělíska (progestin) a mají tedy stejné kontraindikace (zákazy užívání) jako „normální“ pilulky. Výhodou však je, že se náplasti aplikují jednou týdně a vaginální kroužek pouze jednou za cyklus, a to na počátku.

Pro zapomnětlivé však existuje další výhodná a praktická možnost – pětiletý nitroděložní systém, z něhož se uvolňuje do děložní dutiny levonorgestrel (progestin). Neobsahuje estrogen a levonorgestrel, působí jen v děloze, do krve se prakticky nedostává. Nitroděložní systém je tedy šetrný a dlouhodobý. Je vhodný i pro kojící matky. Neovlivňuje činnost vaječníků a tedy ani možné chtěné otěhotnění po vyjmutí nitroděložního systému.

3. Všechna nitroděložní tělíska působí silnou a bolestivou menstruaci

Tento mýtus úporně přetrvává od generací babiček – průkopnic tělísek Dana. Od té doby však uplynulo 50 let a vývoj urazil značný kus cesty kupředu. Moderní nitroděložní systém představuje naprosto jinou technologii, jež menstruaci naopak zkracuje, zmírňuje krvácení a redukuje bolestivost. Část žen přestane dokonce zcela menstruovat, což prý není na škodu ani z lékařského hlediska.

4. Všechna nitroděložní tělíska zvyšují riziko zánětů

Při vzniku tohoto mýtu opět sehrála podstatnou roli Dana, tedy starý typ tělíska, který opravdu zvyšoval riziko vzniku gynekologických zánětů. Moderní nitroděložní systém naopak toto riziko snižuje, protože levonorgestrel, který se z něj uvolňuje, zahušťuje hlen děložního hrdla. To se tím pádem stává nepropustné jak pro spermie, tak pro choroboplodné mikroorganizmy.

5. „Umělé“ hormony před menopauzou působí přibírání na váze

Nízké dávky hormonů, které se podávají ženám po čtyřicítce, neovlivňují hmotnost. Na přibývání na váze se podílí pomalejší metabolizmus (tělo už „nespálí“ tolik kalorií -kJ jako ve dvaceti), méně pohybu a nesprávná skladba jídelníčku.

6. Hormony u starších žen jsou škodlivé

Negativní vliv přiměřených dávek estrogenů se zveličuje. Jsou určité rizikové skupiny žen, které by neměly estrogeny užívat. V současnosti panuje mezi odborníky shoda, že správné (indikované) podávání estrogenů ženám kolem menopauzy má více benefitů - přínosů než rizik.

I malé dávky estrogenů mírní projevy klimakterického syndromu (bušení srdce, návaly horka, poruchy spánku, depresivní nálady, psychická labilita, poruchy soustředění apod.), který výrazně snižuje kvalitu života mnoha žen již před menopauzou. Doplnění estrogenů v době, kdy jejich přirozená produkce klesá, působí i proti osteoporóze (řídnutí kostí).

Hormony se ženám podávají ze zdravotních důvodů, ale ženy uvítají i skutečnost, že se estrogeny podílejí na přetrvávající pružnosti pokožky a tedy mladistvém vzhledu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám