Hlavní obsah

Jak vyzrát na tukové zásoby

Novinky, bok

Kdo by netoužil po krásné postavě nebo alespoň zaručeném způsobu, jak co nejspolehlivěji zhubnout? Zvlášť po Vánocích, kdy mnozí zjišťují, že mají nějaké to kilo a špíček navíc. Tukové zásoby jsou ale potvůrky. O co snáze je nabíráme, a to hůř je shazujeme. A jde se jich vůbec zbavit?

Foto: Profimedia.cz

Tukové zásoby se tvoří docela snadno, třeba při nesprávném složení potravy a nadměrném množství přijímané energie.

Článek

Tuková tkáň jako taková je pro náš život nezbytná. Jde o zásobárnu energie, kterou tělo čerpá v případě, že ji nedostává ze stravy, a dále také tvoří jakýsi ochranný štít pro některé orgány. K životu ale potřebuje každý z nás jen určité množství této tkáně, jak se jí začne hromadit víc, nastávají komplikace.

Podle typu života, který vedeme, a také podle věku, potřebujeme ke správnému fungování organismu odlišné množství energie. Stabilní váhu si udržíme tehdy, pokud budeme vědět, co naše tělo potřebuje, a jak je schopno energii spalovat. O co více zařadíme do svého každodenního plánu pohyb a správné stravování, o to lépe.

Není překvapivé, že při nadbytku získávané energie (např. přejídání) jdou nadbytečná kila a nové tukové polštářky rychle nahoru. Čím více jich bude, o to více ohrožujeme své tělo - začnou trpět klouby, svaly, páteř, srdce a další.

Hubněte v klidu a s rozmyslem

Málokomu se tukové faldíky líbí, a tak pokud už se dostanou na míru, která nám začne vadit, chceme najednou začít hubnout, nejlépe s co nejmenší námahou a v krátké době. To ale není optimální řešení. Ano, rychle zhubnout můžete, ale v takovém případě spíše shazujete vodu, ne tuky.

Vysvětlení je jednoduché. V deseti dekagramech tukové tkáně je podle odborníků uskladněno asi 2700 kJ energie. Abyste tedy shodili jediný kilogram tuku, musíte snížit příjem energie o desetinásobek. Z toho je poměrně logické, že shodit během krátké doby velké množství tuku není příliš reálné.

Ideální je shodit půl kilogramu za týden. Pozor ale na to, jak moc se toho snažíte docílit.

Největší záškodník

Velkým zádrhelem při úspěšném hubnutí bývá pro mnohé nedostatek odhodlání, ještě nebezpečnější je ale hlad. O to komplikovanější je situace, snažíte-li se přejít z velmi nezdravého stravování ke zdravější verzi. Čím více budete omezovat příjem kalorií, tím více hrozí, že budete mít častěji hlad. Dostanete se tak snadno do začarovaného kruhu, ve kterém nezhubnete.

Tělu nějakou dobu trvá, než si navykne na změnu, je proto optimální a také nejúčinnější, zařazovat změny pomalu. Jinak vás hlad zaručeně jen tak během dne neopustí, a to i kdybyste měli 10 porcí jídla za den. A čím větší a častější hlad budete mít, o to víc budete chtít podlehnout pokušení dát si nějakou kalorickou "bombu", na kterou jste byli zvyklí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám