Hlavní obsah

Jak vyzrát na nepříjemný kašel

Novinky, bok

Kašel ani lásku neutajíš, tvrdí rakouský prozaik a esejista Walther von der Vegelweide. U lásky to možná ani tak neplatí, zato u kašle rozhodně ano. Jak nás jednou dostihne, dokáže nepříjemně potrápit po dlouhou dobu. Komplikace působí nejen nemocnému, ale často i nejbližšímu okolí.

Foto: Profimedia.cz

Kašle může být více druhů. Podle příznaků ho buď můžeme tlumit, nebo jen podporovat vykašlávání hlenů. Nikdy však oboje dohromady.

Článek

Malí nebo velcí, kašel někdy v životě přepadl každého. U malých dětí jej často provází i značná nervozita ze strany rodičů, kteří se o své potomky strachují. I dospělého dokáže ale kašel nepříjemně potrápit. A to nejen v noci, kdy je hlavní příčinou nedostatečného spánku.

Kašel by se dal označit jako obranný reflex organismu a varovný signál, že něco není v pořádku. Dochází při něm k podráždění určitých buněk, které se nacházejí na sliznici a pokrývají dýchací cesty. Fáze kašle by se dala rozdělit do tří skupin: na inhalaci, kdy vdechujeme vzduch, nucenou exhalaci vzduchu, který naráží na neprůchodnou štěrbinu mezi hlasivkami a její otevření, a prudké uvolnění vzduchu z plic, provázené často výraznými zvuky (chrapot, pískot...).

Produktivní a neproduktivní kašel 

Aby se dal kašel co nejlépe diagnostikovat a vhodně léčit, je potřeba znát jeho přesné patofyzické mechanismy. „Z praktických důvodů rozlišujeme kašel na neproduktivní a produktivní, ale je nutné vzít v úvahu i jeho intenzitu, souběh s jinými příznaky - například s rýmou, dušností, pálením žáhy a případné komplikace. V takovém případě to vedle klinického vyšetření vyžaduje cílené vyšetření příslušnými odborníky,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová z privátní ordinace v Ústí nad Labem.

Jako neproduktivní kašel se označuje kašel suchý, který bývá prvním signálem nejen při obyčejném nachlazení, ale i při dalších onemocněních. Jeho projevy se nejčastěji zhoršují v teplém a suchém prostředí. Při zánětu hlasivek je například charakteristický kokrhavý kašel, který může provázet i lehčí dušnost. Zánět průdušnice naopak charakterizuje hluboký kašel bez vykašlávání, zánět vedlejších nosních dutin provází často noční kašel. Dráždivý kašel je možno tišit tzv. antitussiky.

Při klasickém nachlazení se kašel suchý často mění na kašel produktivní, který podle lékařů nemáme nikdy tlumit. Je naopak vhodné podávat léky či sirupy, které pomáhají ředit hlen a usnadňují tak i jeho vykašlávání.

Podle lékařky MUDr. Navrátilové je proto při kašli nutné si uvědomit, jak ho léčit. Chceme-li kašel prvotně především tlumit, nemůžeme už zároveň užívat léky či čaje na podporu vykašlávání, neboť bychom celou situaci spíše zhoršili. Pokud si tedy nevíte rady, jak konkrétní kašel léčit, určitě se poraďte v lékárně či u svého lékaře, který podle příznaků doporučí nejvhodnější léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

I na obyčejnou chřipku lze zemřít

Chřipku mnozí z nás berou jako naprosto běžné onemocnění, které se snadno vyléčí a lze s ním i vcelku dobře fungovat bez toho, aby člověk strávil nemoc...

Výběr článků

Načítám