Hlavní obsah

Jak se zbavit zlozvyků, jež pohoršují okolí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to taky znáte. Jakmile jste nervózní, úzkostní, vzteklí či znudění, začnete bezděčně dělat věci, které si sami nedokážete vysvětlit. Jedná se o tzv. zlozvyky - nežádoucí vzorce chování, které se obvykle objevují v dětském věku a mnozí z nás si je přenáší i do dospělosti. Některé jsou neškodné, jiné ruší nebo pohoršují okolí. Neexistuje ale žádný, kterého by se nedalo zbavit.

Jak na zlozvyky, které trápí i slavné Video: Novinky

 
Článek

Mezi nejčastější zlozvyky patří např. kousání nehtů, dloubání v nose, křupání kloubů, mlaskání, srkání, kousání vnitřní strany tváří či cucání vlasů. Příčiny vzniku zlozvyků i jejich podoby jsou značně rozmanité. V každém případě většina z nich pochází z vnitřního napětí a zbavit se jich není vůbec jednoduché. Je totiž nutné nejprve odhalit příčinu vnitřního neklidu.

Samozřejmě existují i zlozvyky, které vznikají z rozmaru nebo z lenosti. Těch se lze nejsnáze zbavit tím, že si je člověk začne sám uvědomovat. Je k tomu však zapotřebí neustálá sebekontrola.

Okousané nehty trápí nejvíce

Odborně se okusování nehtů nazývá onychofagie. Nejčastěji si okusují nehty školáci a dospívající, ale nejsou výjimkou ani dospělí.

Kousání nehtů je nejčastěji reakcí na negativní emoce, jako jsou stres, vztek, nervozita, strach apod. Zároveň to může způsobovat i nedostatek určitých živin v organismu jako vitaminy A a D, vápník, křemík, železo či bílkoviny.

Okousané nehty nejsou žádnou ozdobou a lidé se za ně většinou stydí a prsty schovávají. Může to mít tedy vliv i na jejich sebevědomí, společenský život, ale také na úspěch při hledání zaměstnání.

Navíc to může způsobit i zdravotní problémy, neboť okousané nehty jsou náchylné k infekci bakteriemi, plísněmi, viry. Rozvinutá infekce samozřejmě nemusí zůstat omezená pouze na oblast nehtu, ale může se šířit krevní cestou do celého organismu.

„Nehet je poškozen a náchylný i k plísním. Takové případy pak u nás léčíme a léčba je dlouhá,“ říká profesor Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Kousání poškozuje také zuby a může vést k poranění dásní.

Bruxismus může vést až k závažnému onemocnění

Bruxismem, neboli skřípáním a cvakáním zubů, trpí všechny věkové kategorie populace, malými dětmi počínaje. Podle postižených je pro ně nejhorší skřípání během spánku. Někdy je jejich vlastní skřípání vzbudí, ale i když o něm v noci nevědí, poznají to podle úporné bolesti čelistí a křečí v nich. Dále se mohou objevit bolesti hlavy nebo zvýšená citlivost na kyselé a horké.

Dloubání v nose je nejvíce odpuzující pro okolí

Přestože v latinské Americe je mezi běžnou populací dloubání v nose vnímáno jako přijatelné, většina ostatních národů to považuje za nejodpornější zlozvyk vůbec. Přestože obsah nosu není zdraví škodlivý, tento zlozvyk je prostě společensky absolutně nepřijatelný.

K odnaučení pomůže jednak uvědomění si problému a tedy neustálé upozorňování, jako u ostatních zlozvyků a pak také příjemné mikroklima v domácnosti. Doma by neměl být příliš suchý vzduch a je tedy dobré vzduch co možná nejvíce zvlhčovat.

Žebříček nejhorších zlozvyků podle Evropanů
1. Okusování nehtů
2. Mlaskání při jídle
3. Dloubání v nose
4. Říhání
5. Plynatost
6. Křupání kloubů
7. Sahání si do rozkroku
8. Olizování příborového nože
9. Skřípání zuby
10. Skákání do řeči

Více zajímavostí o zlozvycích, včetně toho jaké zlozvyky trápí známé osobnosti, se dozvíte v přiloženém úvodním videu.

Anketa

Jaký vás trápí zlozvyk?
Okusování nehtů
25,9 %
Mlaskání či srkání při jídle
4,3 %
Dloubání v nose
19,5 %
Říhání
1,4 %
Plynatost
6 %
Křupání kloubů
7,9 %
Sahání si do rozkroku
4,8 %
Olizování příborového nože
1,7 %
Skřípání zuby
0,9 %
Skákání do řeči
7,5 %
Okusování konců tužek
2,1 %
Ocucávání si vlasů
0,6 %
Kousání vnitřní strany dásní
6,9 %
Kousání si spodního rtu
4,5 %
Nesundavání záchodového prkénka
1,1 %
Jiný
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16957 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hltání a zlozvyky při jídle vedou k obezitě

Lidé, kteří řeší pocit hladu tím, že jedí rychle až do pocitu úplné sytosti, se s třikrát větší pravděpodobností propracují k nadváze. K tomuto závěru došli...

Výběr článků

Načítám