Hlavní obsah

Jak se zbavit bradavic

Novinky, das

Chytit bradavici můžete téměř kdekoliv. Jelikož se jedná o virové onemocnění způsobené některým druhem lidského papilomaviru, k napadení organismu stačí jen malinkatá oděrka. A v letních měsících se šance na bradavici ještě znásobují, protože se nejlépe šíří v teplém a vlhkém prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Chytit bradavici můžete téměř kdekoliv.

Článek

Vir způsobující bradavice velmi jednoduše zaktivuje snížená imunita, která zaviní vzplanutí infekce a růst bradavic. Nejčastěji jsou virem postiženy děti a mládež, protože jejich imunitní systém ještě není dostatečně vyzrálý. Často postihuje také alergiky či jedince se studenými nebo vlhkými končetinami.

Nejběžnějším typem bradavic jsou tzv. verrucae vulgares – tvrdé, vystupující, ploché uzlíčky, které postupem času rohovatí a vyskytují se především na rukou, okolo nehtů, na prstech nebo pod nehty. Růst mohou jednotlivě nebo i v celých skupinkách, mohou svědět a vyvolávat nepříjemné pocity, většinou však nejsou bolestivé.

Jak se jich zbavit

V žádném případě bradavice neškrábejte a ani případnou léčbu nepodceňujte. Výbornou prevencí může být posilování imunitního systému.

Nejčastěji se k likvidaci bradavice používá tekutý dusík, ať už na dermatologické ambulanci, či při domácím ošetření, v kombinaci s domácí aplikací přípravků naleptávajících povrchový ochranný val bradavice.

K odstranění bradavic lze rovněž použít laser. Při nejšetrnější variantě se používá cévní laser, který zatavuje cévy přivádějící výživu pro celou bradavici a ta postupně odumírá. "Výhodou je rychlost ošetření, zákrok trvá několik sekund, i velmi rychlé zhojení a přesnost ošetření, kdy pracujeme s přesností na milimetry a nedevastujeme zdravou kůži v okolí, jako je tomu při ošetření tekutým dusíkem. Nevýhodou je většinou nutnost opakovaného zásahu," vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Edita Jatšová z Laserového centra Anděl.

"Při agresivnější variantě laserového ošetření určené pro úporné bradavice kombinujeme dva typy laseru v jednom sezení. Nejdříve v lokální anestezii bradavici celou odpaříme, tzn. že vznikne defekt lehce pod povrchem kůže. Poté ještě aplikujeme na spodinu preventivně opět laser cévní k zatavení event. zbytků bradavice. Nevýhodou této silné kombinace je delší doba hojení s otevřenou plochou, tedy se jedná o ošetření bolestivější, s větším rizikem jizvení či infekce. Výhodou je vysoká preciznost zákroku a vyšší procento definitivního odstranění bradavice již po jednom sezení," dodává.

Pomoci mohou i recepty našich babiček. Nejen „mlíčko“ z rostlinky vlaštovičníku, ale třeba i natírání bradavice škrobem z brambor či plátky česneku naloženého v octě. Pokud však ani po domácí léčbě bradavice do pěti týdnů nezmizí, vyhledejte lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Co může pokožka prozradit o vašem zdraví

Pokožka je jako obraz našeho zdravotního stavu. Podle lékaře Wakeho Foresta se celá řada zdravotních potíží včetně vážných nemocí může nejprve projevovat jako...

Vlasy bez šedin zajistí jen život bez stresu

Šedivé vlasy není možné spojovat jen se stářím. Mohou se totiž objevit i u mladých lidí. Je to dáno genetikou, ale také životním stylem. Američtí vědci pak...

Výběr článků

Načítám