Hlavní obsah

Jak se mění chování, když nás ovládá úzkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co člověk, to jedinečná osobnost. S dobrými, mnohdy ale i méně či více podivnými výstřednostmi. Za běžné situace si většiny podivností nemusí nikdo všimnout, u řady lidí začínají být „zřetelnější“ až v době, kdy je přepadne třeba úzkost nebo stres.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z příznaků stresu či úzkosti bývá okusování nehtů.

Článek

Klasickými příznaky úzkosti jsou neklid, únava, svalové napětí nebo podráždění. Někdy se může objevit i výraznější pocení, žaludeční nevolnost, bolesti hlavy nebo nervozita. Právě poslední zmiňovaná se ale může začít někdy projevovat i nepatrnými podivnostmi, kterých si ani nemusíte být vědomi. Dokud vás na ně někdo neupozorní.

Psycholožka Julie Smithová v rámci uvedeného chování sestavila přehled nejčastějších „podivností“, které člověka provázejí, když je ve stresu, úzkých či je nervózní. Aniž by si to často uvědomoval.

Pohrávání s vlasy

Pohrávání si s vlasy je zajímavá činnost, kterou dělají především ženy poměrně často. Lze si je natáčet na prsty, „pročesávat je“, vonět k nim po umytí. Někdy se tak děje, i když jsme něčím ohromeni nebo nám mysl pracuje na plné obrátky.

Většinou nejde o nic zásadního, pokud se ale obyčejné pohrávání s vlasy přemění v jejich vytrhávání v rámci stresových situací, může to značit vážnější stav, tzv. trichotilománii.

Častější návštěva toalety

Úzkost může ve vážnějších případech způsobit, že budete navštěvovat toaletu častěji, než jste zvyklí. Především je to viditelné u lidí, kteří jsou těsně před nějakou důležitou zkouškou, prezentací, pohovorem apod.

Zastavte úzkost včas pomocí jednoduchých rad

Zdraví

Opakovaná kontrola mailu, dopisu

Chystáte se napsat důležitý mail nebo dopis a nejste si stále jisti jeho správností? Pak možná i vy v rámci stresu své řádky mnohokrát přepíšete či upravíte. Jádrem tohoto úzkostného zvyku může být skrytý perfekcionismus.

Několikrát opakované kontrolování

Máte strach, že jste nechali zapnutý sporák, žehličku, pračku, a tak se klidně vrátíte domů, abyste to zkontrolovali, jen „pro jistotu“? „Takové chování může pramenit z nepříjemné dřívější události či skrytého strachu,“ tvrdí Smithová pro Yourtango.

Přehrávání konverzace

Znovu si v hlavě přehrávat výměnu názorů s členem rodiny, přítelem nebo kolegou je další způsob, jak se projevuje zvýšená úzkost. Nemůžete to vrátit, ale přesto musíte mít kontrolu nad tím, že jste řekli vše potřebné, a jít vpřed.

Brzký příchod

Bojíte se přijít kamkoli pozdě a tak raději vyrazíte mnohem dříve, než je potřeba, jen abyste to stihli včas? Takové chování může podle psycholožky pramenit z nutkání ovládat neovladatelné, jako je doprava nebo počasí. A to vše z obavy, že někam doslova „vlítnete“ na poslední chvíli nebo někoho ztrapníte svým pozdním příchodem.

Okusování nehtů

Tento zlozvyk vyrovnávání se s neklidem zažil alespoň jednou snad každý.

Na první pohled se to může zdát jako maličkost, pokud si ale nenajdete jiný způsob, jak zaměstnat ruce a mysl, může to vést i ke zdravotním problémům.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

Okusování rtu

I když to někomu může přijít roztomilé, někteří muži to dokonce u žen považují i za jistou techniku flirtování, okusování rtu je většinou jen další způsob chování, které poskytuje dočasnou úlevu od obtížných emocí.

Schovávání pod peřinou

Ráno se probudíte, zamáčknete budík, schováte se pod peřinu a nechce se vám vstávat.

„Zůstat schovaný pod peřinou v bezpečí postele je nejvyšší formou úzkostného vyhýbání se povinnostem,“ popisuje psycholožka.

Sledování sociálních sítí

Další věc, kterou může úzkost vyvolat, je až přehnané sledování čehokoliv na sociálních sítích ve snaze najít něco uspokojujícího. Výsledkem ale spíše bývá jen větší nervozita, úzkost a stres z přemíry negativních zpráv.

Anketa

Okusujete si ve stresu nehty?
Bohužel ano, poměrně často.
18,8 %
Jen občas, snažím se toho zbavit.
6,7 %
Ne, to se mě netýká.
74,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11160 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám