Hlavní obsah

Jak rozeznat účinný doping z přírody

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta lidí by ráda zvýšila svou výkonnost a schopnost čelit stresům. Málokdo ale ví, jak to udělat efektivně. Pomoci nám může řada preparátů, které obsahují přírodní látky nebo látky tělu vlastní. Jak ale rozeznat účinný přípravek od neúčinného?

Článek

Musíme se zeptat lékařů nebo aspoň lékárníků. Měli by znát výsledky vědeckých výzkumů a klinických studií, které mohou objektivně doložit účinky konkrétního preparátu. Jestliže tyto výzkumy a studie neexistují, můžeme v naprosté většině případů brát tvrzení výrobců o úžasných účincích přípravku jako marketing nebo rovnou jako báchorky.

Směrodatné pak nemusejí být ani dobré zkušenosti kamarádů a známých. Velmi často jde o placebo, tedy vliv psychiky.

Bájný kořen z Číny

Ženšen se kdysi platil zlatem. Deset a více let staré kořeny této rostliny se dodnes vydražují na burzách za ohromující částky.

Řada bohatých Asiatů nosila kdysi kořen pověšený na krku a cucala ho těsně před pohlavním stykem. Hlavně když se necítili v kondici. Někteří lidé ho dodnes považují za afrodiziakum.

Tím ale není. Stejně jako není elixírem mládí nebo prostředkem prodlužujícím život.

Prokazatelně však zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a schopnost zvládat stres. Na to existuje řada seriózních studií.

Například dánští vědci Henrik Sorensen a Jesper Sonne zjistili, že zdravotníci, kteří užívali přípravek se standardizovaným ženšenem, dělali o 17,6 % méně chyb než ti, kteří užívali placebo preparát, jenž neobsahoval účinnou látku.

Britští lékaři prokázali u manažerů užívajících ženšen, že mají častěji dobrou náladu, přistupují pozitivněji k řešení problémů a snáz zvládají stresy.

Výrobce by měl doložit množství látky

Studie vědců z univerzity ve švédské Uppsale doložila zase zlepšenou schopnost studentů řešit nejrůznější úkoly.

To ale neznamená, že podobné účinky má každý preparát s ženšenem. Musíme se v lékárně ptát po přípravcích se standardizovaným, tedy garantovaným obsahem extraktu z kořene této rostliny, Kvalitní je například švýcarský standard G 115 nebo dánský GGE.

„Preparátům, u kterých prodejce nedokáže seriózním způsobem doložit, kolik účinných látek obsahují, je lepší se vyhnout,“ říká přední odborník na rostlinné přípravky RNDr. František Starý.

Za účinné množství můžeme považovat 0,5 až 1 gram těchto látek na den. I když někteří odborníci doporučují vyšší dávky. U každého člověka to může být trochu jinak, je nutné to vyzkoušet.

Povzbuzení ze Sibiře

Ruští vědci udělali spoustu výzkumů s eleuterokokem trnitým, tedy s dalším adaptogenem (adaptogeny zlepšují naši reakci na různé druhy zátěží). Dali ho užívat například padesáti řidičům nákladních aut, kteří jezdili v drsných podmínkách na Sibiři. Místo 286 dní jich promarodili pouze 11.

Podobné to bylo v automobilce GAZ. Počet dnů zameškaných kvůli chřipkám a dalším nemocem se u 13 000 zaměstnanců snížil o 40 procent.

Sovětským kosmonautům pomáhal eleuterokok lépe se vyrovnat se stísněným prostorem kosmické lodi, který u někoho může vzbuzovat úzkostné stavy a u jiného třeba agresivitu. Díky němu lépe zvládali také to, že v kosmu chybí střídání noci a dne, což většině lidí naruší spánek.

Pozoruhodné výsledky přinesl i výzkum s pacientkami s rakovinou prsu. Pokud užívaly eleuterokok, lépe snášely ozařování i chemoterapii a měly méně nežádoucích komplikací. A tak bychom mohli pokračovat ve výčtu dalších zajímavých studií.

I u eleuterokoku, kterému se někdy říká sibiřský ženšen, se musíme zajímat, jestli jde o standardizovaný extrakt. „Navíc je potřeba vědět, že tento adaptogen není vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem, protože ho zvyšuje,“ zdůrazňuje doktor Starý.

Téměř neznámý výtažek ze slunečnic

Zajímavou novinkou na našem trhu jsou tabletky s výtažkem ze slunečnicových semen, přesněji řečeno s kyselinou phytinovou.

Pomáhají lidem proti únavě, úzkosti nebo depresivním stavům. Dokáží zlepšit jejich duševní i fyzickou výkonnost, podobně jako potíže se spánkem. „Slunečnicový výtažek může v mnoha lidech budit nedůvěru,“ říká doktor Starý. „Jeho účinky však věrohodně dokazují vědecké práce. Síla jeho účinků může být samozřejmě u různých lidí různá.“

Víc se o možných účincích přípravku dozvíte na www.phytin.cz .

Další módní hity

Lovci z kmene Nanajců na dolním toku řeky Amur rádi vyprávějí o tom, jak jim schizandra čínská pomohla překonat únavu a vysílení. Nejednomu z nich prý zachránila život.

V posledních letech se extrakty z této rostliny začínají objevovat i v preparátech prodávaných v Evropě, včetně ČR. Prodejci však nemluví jen o tom, že zrychluje překonání únavy a zvyšuje fyzickou výkonnost. Tvrdí také, že čistí játra a napomáhá plnému zužitkování tuků, které se pak neukládají v játrech. Zároveň prý zlepšuje zrak, sluch a má řadu dalších pozitivních účinků.

Schizandra, česky klanopraška čínská, patří k pozoruhodným rostlinám. Přesto ji musíme vnímat střízlivě. Její efekty jsou mnohem slabší než u ženšenu nebo eleuterokoku. Navíc má omezenější spektrum účinků.

Stejné je to i s další podobnou rostlinou, rozchodnicí růžovou, která se i u nás objevuje v povzbuzujících přípravcích.“

Vzpruha pro kardiaky

Srdce bušilo staršímu muži jako splašené. Důchodci dělalo stále větší potíže zdolat schody do druhého patra domu, kde bydlel. Lapal po dechu a potil se. Lékař mu po infarktu doporučil procházky. Místo toho, aby zlepšily jeho kondici, spíš jeho stav zhoršovaly. Muž se po nich cítil unavený.

Kardiolog mu doporučil, ať vyzkouší koenzym Q 10. A navrhl mu několik kvalitních preparátů. Muži pomohl hned první z nich. Ale ne okamžitě. První zlepšení začal cítit po čtrnácti dnech a výraznější efekt po měsíci. Bušení srdce podstatně ustoupilo, méně se zadýchával a lépe zvládal únavu. Procházky pro něj přestaly být dřinou i stresem. Díky nim se zlepšovala také jeho kondice.

Koenzym usnadňuje prokrvení důležitých orgánů, hlavně srdce a mozku. Zlepšuje jejich funkci. Je to podobné, jako když motoru zlepšíte přívod paliva. Také jeho účinky dokládají seriózní vědecké studie.

Nejvíc může pomoci kardiakům a seniorům. S věkem totiž klesá schopnost organismu využít ho z potravin (vnitřností, hovězího a kuřecího masa, sardinek, makrel, sóji, špenátu, ořechů, brambor).

Úžasná fosílie

Jinan dvoulaločný je nejstarším druhem stromu na zemi. Pamatuje ještě dinosaury. Zkameněliny těchto stromů nacházejí archeologové mezi pozůstatky z druhohor. Jeho listy obsahují gingkosidy. Tyto látky příznivě působí na roztažení cév, lepší prokrvení tkání a tedy i jejich výživu.

Zlepšují proto funkci mozku. Pomáhají při poruchách paměti a pozornosti nebo při emoční labilitě. Lze je užívat preventivně proti demenci. Snižují také riziko trombózy.

Nejlepší účinky mají přípravky se standardizovaným extraktem Gingko biloby EGb 761. Obsahují přesné množství účinné látky. Její efekty navíc prokázali lékaři na pacientech, kteří se zúčastnili klinických studií.

Gingko biloba pomáhá někdy při šelestu nebo při hučení v uších, které často vyvolává pravě špatné prokrvení vnitřních orgánů ucha. Někdy zabere i proti únavě, případně zlepší imunitní reakce organismu.

Kdy ji můžeme začít užívat jako prevenci proti Alzheimerově chorobě a v jakých dávkách, o tom se lze poradit s odborníky z České alzheimerovské společnosti na telefonu: 283 880 346.

Příznivé efekty na činnost mozku se přisuzují také lecitinu. Má brzdit usazování cholesterolu v cévách a snižovat tak riziko kornatění cév. Problém je v tom, že jeho účinky nedokazují žádné přesvědčivé klinické studie.

Je lepší kafíčko nebo spíš guarana?

Říká se, že káva je benzínem novinářů a policajtů. Často ji pijí také řidiči kamiónů, lidé na cestách nebo ti, kteří pracují na směny. Zbavuje nás únavy, ale pokud ji pijeme pravidelně, nezvyšuje nám krevní tlak, jak se mnozí lidé mylně domnívají. Zvyšuje jenom naši schopnost soustředit se. Ovšem pouze na omezenou dobu.

„Výhodnější se zdají být kvalitní tablety s guaranou, která obsahuje značné množství kofeinu a další stimulující látky,“ říká doktor Starý. „Narozdíl od kávy nám neúměrně nezvyšuje množství žaludečních šťáv a nevyvolává pálení žáhy. To oceňuje na cestách například řada řidičů kamiónů.“

Kde sehnat názor odborníka

Na trhu je řada dalších preparátů. Pokud se chcete zeptat odborníka, jestli účinky, které slibují jejich výrobci, potvrzují klinické studie nebo aspoň vědecké výzkumy, lze to udělat prostřednictvím internetové poradny na www.ordinace.cz. Jinak by vám měl poradit váš praktický lékař, případně lékárník.

Reklama

Související témata:

Související články

Nástrahy a zákeřnosti únavy

Únavu známe všichni. Jedinci, kteří podávají v zaměstnání, ale i v domácnosti při péči o rodinu náročné výkony, znají důvěrně i stavy, kdy jsou unaveni doslova...

Od chronické únavy může pomoci i psychiatr

Nadměrná, dlouhotrvající únava je velký problém. S jejími příznaky neváhejte vyhledat lékařskou pomoc, což na sebe ovšem může navázat jisté komplikace. Mnozí...

Záludný syndrom vyhoření

Jsou k smrti unavení, nemají do ničeho chuť a trpí řadou zdravotních potíží. Stali se obětí syndromu vyhoření. Jeho hlavní příčinou bývají přehnané ambice.

Výběr článků

Načítám