Hlavní obsah

Jak nejlépe bojovat s kocovinou

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhorší kocovinu v životě jsem měl po levném koňaku. Nevěřícně jsem to ráno sledoval stejně postiženého kamaráda, jak jí syrovou bramboru. Teprve později jsem se dozvěděl, že to mělo racionální jádro: šťáva z brambor zklidňuje podrážděné žaludeční stěny.

Článek

S trochou nadsázky se dá říct: co člověk, to kocovina. A tedy i recept na ni. Ale pár věcí pomůže všem. Nejlepší fígl na kocovinu je jednoduchý: pít s rozumem. Občas to ovšem přežene většina z nás. Proto je dobré udělat pár efektivních věcí předem:

* jíst v průběhu pití, a nemusí to být tučná jídla, stačí jakákoliv, dobré jsou olivy nebo salát vydatně ochucený olivovým olejem, který přibrzdí vstřebávání alkoholu podobně jako živočišné tuky a vůbec jídlo;

* během popíjení alkoholu pít co nejvíc kvalitní balené vody, která účinky alkoholu zmírní a zároveň tělu dodává tekutiny, o které je přemíra alkoholu obvykle připravuje, protože ten působí močopudně;

* když vidíte, že se zábava rozjíždí a vy pijete víc, než byste měli, dejte si tabletu přípravku s vitamíny a minerály, doplníte ty, o které vás přílišné pití připravilo;

* kocovinu zhoršuje míchání různých druhů alkoholu, jeho negativní účinky snadno prohloubí kouření a káva (kofein působí močopudně);

* řadě lidí pomáhá to, když si před oslavou nebo v jejím průběhu vezmou objev českých vědců - dvě pilulky s rostlinným extraktem, další dvě spolknou před spaním, podobný efekt ale mohou mít i jiné preparáty, poraďte se o nich v lékárně;

* pokud jste unavení, nevyspalí nebo bojujete s nějakou infekcí, pijte zdrženlivě, jinak riskujete hroznou opici a navíc i vypuknutí nemoci, protože alkohol oslabuje imunitu.

Vodka plná pepře

Pil jsem jednou celou noc s šoféry kamiónů v hospodě v Rusku. Někteří si dávali k ránu na kocovinu osoleného a neuvěřitelně opepřeného panáka vodky s feferonkou. Z medicínského hlediska to byl nesmysl. Podobných receptů však existuje spousta. Smysl má ovšem něco jiného.

Odvodněné tělo s rozvráceným metabolismem potřebuje:
* tekutiny;
* vitamíny a minerály;
* jednoduché cukry (med, bonbóny s hroznovým cukrem apod.), které nám dodají energii a zvednou hladinu krevních cukrů;
* zklidnit podrážděný žaludek a trávicí systém (polévkou, heřmánkovým čajem, jogurtem);
* rozproudit cévní systém, který jede jak auto se zataženou ruční brzdou (někomu pomůže procházka, jinému sex, dalšímu vyprošťovací pivo, které navíc může mírnit i abstinenční příznaky).

Objev českých vědců

Na trhu je řada přípravků na kocovinu: Drinkchaser, Hangover Helper, Paraxine, Prevento, Samaritán nebo Vyproštovák.

Hodně se psalo o RU 21, pilulce vyvinuté KGB. V Prostějově lékaři a policisté zkoušeli, do jaké míry dokáže zrychlit odbourávání alkoholu. U piva se odbourávání zrychlilo troj až pětinásobně. Odborníci však varovali před jejím zneužíváním. Smysl má hlavně pro řidiče, kteří druhý den potřebují jet s čistou hlavou bez zbytkového alkoholu.

Mně osobně se nejvíc osvědčil přípravek AE 07. Obsahuje extrakty z šesti rostlin a vymysleli ho čeští vědci z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jeho účinky potvrdil i klinický výzkum doc. MUDr. Milana Kalába, specialisty na choroby jater z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. U pijáků zmírnily potíže, jako je nevolnost, zvracení nebo nevýkonnost o 50-70 %.

Pokud vás zajímá složení a cena jednotlivých přípravků, můžete se podívat na www.lekarna.cz. Pokud se chcete poradit o jejich účincích, zkuste on-line poradnu na www.ordinace.cz

Spočítej si své promile

Zajímavou službu nabízí internetové stránky: www.promilesms.cz. Na nich vám poradí, jak si můžete prostřednictvím sms spočítat své promile. A zhruba i čas, za který se alkohol odbourá. Je to ale údaj orientační. Každý z nás odbourává alkohol různě rychle.

O rozumném pití alkoholu se hodně píše jako o výborné kardiovaskulární prevenci. Málo se však zdůrazňuje, že nadměrné pití naopak prudce zvyšuje riziko infarktu, mrtvice i dalších zdravotních komplikací.

Pivo, víno a destiláty mají také dost energie. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, stejně množství alkoholu má zhruba 2900 kilojoulů, tedy téměř dvakrát tolik. Největší kalorickou bombou jsou tvrdé destiláty a likéry, jako jsou becherovka, griotka nebo vaječný koňak. Více na bezplatné Merrylince 800 116 116 nebo na www.merrylinka.cz, případně na www.stob.cz.

DŮLEŽITÁ BRZDA

"I když někteří z nás proklínají těžká rána, kdy je jim opravdu zle, má pro nás kocovina velký význam," zdůrazňuje internista a kardiolog MUDr. Bohumil Ždichynec. "Je to docela účinný mechanismus našeho těla. Odrazuje nás totiž od toho, abychom se přehnaně oddávali alkoholu nebo dalším podobným drogám a zvykali si na ně."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám