Hlavní obsah

Jak na kuří oka

Novinky, das

Nepříjemné a bolavé výstupky na kůži nohou trápí především ženy a to ne z důvodu genetického, ale čistě estetického. Ženy jednoduše snáze podléhají trendům a volí k běžnému nošení nepohodlnou a tlačící obuv. Pro krásu se ale nemusí trpět. Poradíme vám proto pár tipů a triků, jak se kuřích ok jednoduše zbavit.

Foto: Profimedia.cz

Nepříjemné a bolavé výstupky na kůži nohou trápí především ženy.

Článek

Kuří oko je kožní výstupek žluté či žlutošedé barvy, který může být velký až 1 cm. Objevuje se zejména na kloubech a na vystupujících kostech. Bývá dosti bolestivé - příčinou bolesti je čep tvořený ztvrdlou kůží, který tlačí na kost. Pokud kuří oko lehce poškrábete, začne se drolit, zbělá a zdrsní na omak.

„Příčinou vzniku kuřích ok je především nevhodná obuv. Pokud se chystáte na pěší výlet, rozhodně si neberte vysoké boty do špičky, které jsou při delším nošení rizikové,“ vysvětluje Veronika Sajdoková ze společnosti CCC Boty.

Jako první pomoc proti nim odborníci doporučují speciální gelové náplasti, které alespoň trochu uleví od nepříjemností. Náplasti obsahují kyselinu salicylovou, která změkčí tvrdou kůži, což jedinci umožní po teplé koupeli kuří oko „vydloubnout“. "Máte-li šikovné ruce, poradíte si s kuřím okem i doma a nemusíte chodit zbytečně na pedikúru," dodává Sajdoková.

Co radily naše babičky

K babským receptům na léčbu kuřích ok patří například obklad z cibule a octa. Plátek cibule několik hodin máčejte v octu a večer připevněte náplastí či obvazem k postižené noze. "Ráno si nezapomeňte důkladně omýt nohy, protože cibule a ocet umějí s kuřími oky sice zázraky, ale po fialkách zrovna nevoní. Tento postup opakujte každý večer tak dlouho, dokud se jádro kuřího oka nevyloupne," radí odbornice.

K odstranění odumřelé kůže a kuřích ok pomůže také pasta ze soli a třtinového cukru, anebo horká koupel, do které lze přidat trochu kyseliny salicylové. Po takové koupeli obvykle kuří oko zbělá. V ten moment lze odumřelou kůži opatrně odstranit ostrým nožem nebo žiletkou a poté místo zalepit náplastí.

Prevence je základ

A jak nepříjemným kuřím okům předejít? Kromě zmíněné obuvi je také důležité o nohy pravidelně pečovat a alespoň jednou týdně je ošetřit kvalitní pemzou. Stejně jako si natíráte ruce hydratačním krémem, měly byste používat kvalitní hydratační přípravky i na nohy.

Nohy zvláčníte také pomocí receptu našich babiček, které si je na noc mazaly silnou vrstvou krému a poté si oblékly tlusté ponožky. Ráno měly kůži krásně jemnou a kuřím okům jednoduše nedaly šanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám