Hlavní obsah

Jak chránit organismus při silných mrazech

V následujících dnech zasáhnou Českou republiku silné mrazy, kdy teploty mohou klesat až k - 20°C. Lékaři proto apelují na všechny lidi, aby se při pobytu venku chovali obezřetně a zbytečně neohrožovali své zdraví. Na pozoru by přitom měli být zejména kardiaci a astmatici.

Foto: Profimedia.cz

Mráz může způsobit celou řadu zdravotních potíží

Článek

Při nízkých teplotách se tělo snaží uchovat své vnitřní teplo, což zvyšuje zátěž pro kardiovaskulární systém a potažmo i srdce. I proto během mrazivých dnů přibývá srdečních infarktů a cévních mozkových příhod.

Stejně náročné jsou pro organismus přechody z vytopených místností do zimy. „Obranný systém našeho organismu se snaží přizpůsobit rychlým změnám teplot vzduchu vylučováním hormonů. V krvi stoupá hladina cukru, vápníku a fosforu. Stoupá také svalové napětí. Kardiaci a astmatici jsou na tyto změny velmi náchylní, a mohou se tak u nich objevit značné zdravotní potíže,” upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Meteorologové vydali výstrahu před tuhými mrazy. Bude až –20 °C

Počasí

Problémy hrozí ale i dalším citlivým jedincům. Mohou se u nich objevit kolikové záchvaty, epileptické záchvaty, revmatické bolesti a podráždění žlučových kamenů.

Stres z mrazů oslabuje obranyschopnost organismu

Nastydnutí je většinou záležitostí virové infekce. V zimě vás může potkat ale i bez virů, a to když budete vyvíjet větší fyzickou aktivitu v chladném, či přímo mrazivém počasí nebo při silném větru. Stres z chladu totiž oslabuje obranyschopnost organismu.

Pozor na omrzliny

Omrzliny jsou vlastně důsledkem dehydratace v zimě. Lidské tělo je převážně tvořeno z vody. V mrazivém počasí se v buňkách i mimo ně tvoří krystalky ledu, které poškozují cévní stěny. Tím dochází k odvodňování buněk, následně pak k jejich poškození.

Nejohroženějšími částmi našeho těla jsou nos, uši, prsty na rukou i nohou a další části obličeje. Přičemž riziko spočívá především v tom, že kůže mnohdy omrzá, aniž by to člověk okamžitě zaregistroval. Může tedy velmi snadno dojít k zanedbání situace a někdy až k odumření tkáně.

Nepodceňujte péči o pleť v zimě, předejdete tak celé řadě potíží

Styl

Při omrzlinách kůže nejprve zčervená, potom zbledne, případně se zbarví do modra. Na dotek je tvrdá a může se lesknout. Po zahřátí se mohou vytvořit puchýře a rána může začít bolet. Nebo naopak zůstane omrzlá oblast bílá, zmodrá či jinak změní barvu. V ten okamžik je dobré vyhledat lékaře.

Pokud zjistíte, že máte omrzliny, pak vždy hleďte na to, abyste pokožce neuštědřili další teplotní šok, tzn. abyste z mrazu nepřešli rovnou do přehřáté místnosti, natož abyste zmrzlou pokožku ponořili do teplé vody. Pokožku můžete omývat chladnou vodou, v lehčích případech vlažnou vodou. Na bolest můžete použít protizánětlivé léky. Pokud se ale na pokožce utvoří velký puchýř, případně pokožka ztmavne či zmodrá, pak vždy vyhledejte lékaře.

Alergie na chlad

Chladová alergie se často objevuje po kontaktu pokožky se studeným vzduchem, vodou, ale třeba i studeným nápojem či jídlem. Projevuje se nejčastěji vodovou rýmou. Častými příznaky alergie na chlad jsou otoky částí těla, které nejsou dostatečně zakryty oblečením (obličej, ruce). V horším případě se může dostavit i velmi nepříjemná svědivá kopřivka na uvedených místech, někdy i všude po těle.

Kopřivka

Projevuje se tvorbou kopřivkových pupínků, které vyvolávají chladné předměty, led, studená voda, ale také chladný vítr. Někdy se kopřivka objevuje i následkem rychlého přestupu ze zimy do tepla, který tělo nedokáže tak rychle regulovat. Výsev se objeví většinou do půl hodiny, projevy odeznívají za hodinu až dvě, záleží na rozsahu. Při vzácné tzv. reflexní chladové kopřivce může dojít k celkové anafylaktické reakci, šoku.

Banální onemocnění dokáže udělat ze života peklo

Zdraví

Jak se chovat při silných mrazech

  • V zimním období platí jednoduché pravidlo. Užívejte si, ale nepřehánějte to s fyzickou námahou.
  • I v zimě dodržujte pravidelný pitný režim, tekutiny doplňujte průběžně během dne, doporučují se vlažné nápoje, ne horké.
  • Pečujte o pokožku. Už jen při přechodech z tepla do zimy je kůže extrémně namáhána a vystavována nepříjemným vlivům, bývá tak často popraskaná, suchá, objevují se ekzémy. Vhodný krém by tak měl být nedílnou součástí zimní výbavy, kamkoli se vydáte.
  • „Podstatnou roli hraje také správné oblékání. Vrstvěte šatstvo, nikdy nezapomínejte na pořádnou pokrývku hlavy, teplé obutí a také rukavice, doporučuje Honsová.
  • Neméně důležitou prevencí je i podpora obranyschopnosti. Dodávejte tělu potřebné minerály a vitamíny, dopřávejte si potraviny bohaté na antioxidanty.
  • S malými dětmi jděte na krátkou procházku přes poledne, cca 15 až 20 minut, jinak hrozí podchlazení.
  • Sportujte v uzavřených prostorech, ne venku. Pozor na přetopené místnosti, udržujte vlhkost vzduchu přes 40 %.
  • Dýchejte nosem, cesta vzduchu do plic bude delší a vzduch se spíše ohřeje.
  • Nepijte alkohol – zvyšuje ztráty tělesného tepla.
  • Při příchodu domů jednotlivé vrstvy oblečení postupně odkládejte, pokud prochladnete, zahřívejte se alespoň 2 hodiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám