Hlavní obsah

Jak a co snídat ve spěchu

Novinky, ema

Mnohokrát jste již jistě slyšeli, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Mnohé studie dokonce prokázaly, že pokud se ráno dostatečně nenasnídáte, nemusíte podat dobrý výkon v práci, nebo ve škole.

Foto: Profimedia.cz

Pokud nestíháte, připravte si večer snídani v podobě chia pudinku do zavařovací skleničky. Tu si pak s sebou můžete vzít do práce.

Článek

Hodně lidí má ale spoustu výmluv, proč nesnídá, většinou to bývá nedostatek času, ve kterém by si snídani měli připravit. S tím se ale rozhodli vyrazit do boje odborníci a nutriční specialisté, kteří pro huffingtonpost.com sestavili několik jídel, která stihnete posnídat i ve spěchu. Většinu z nich si připravíte do pěti minut.

Zbytky od večeře

Doktorka Felicia Stolerová se zaměřuje na zbytky potravin od večeře předchozího dne. Tím, že neškatulkuje některé potraviny striktně tak, že patří do snídaně, oběda nebo večeře, je schopna vytvářet zajímavé snídaně, které nejsou náročné na přípravu.

Radí, že například při přípravě večeře stačí dát trochu jídla stranou a ponechat si ho na snídani (například zeleninu, vejce, kus kus, obložený chléb, lososa). Stačí přidat trochu sýra cottage, tuňáka, salát, vajíčko, nebo jiné zeleniny a snídaně je na světě.

„Spoustu jídel si můžete připravit den předem, tedy před nebo po večeři a nechat uležet v lednici. Například chia pudink, který je bohatý na vlákninu i bílkoviny.“

Dopřejte si čokoládu

Pokud vás uspokojí jedině sladká snídaně, můžete si ji bez výčitek dopřát. Autorka knihy Younger Next Week Elisa Ziedová doporučuje například svěží sladkou snídani v podobě banánu se dvěma lžičkami arašídového másla, zalitou nízkotučným nebo rostlinným čokoládovým mlékem.

„Co dělá toto jídlo velmi mocným? Především fakt, že obsahuje všechny tři důležité živiny, tedy bílkoviny, vlákninu a vápník.“ Pokud pravidelně snídáte ovesné vločky, můžete si tento recept obohatit právě jimi. Inspiraci se meze nekladou.

Pokud si s sebou berete snídani do práce, večer před spaním si za pomoci mléka nebo vody a chia semínek vytvořte chia pudink. Do zavařovací sklenice dejte na dno ovesné vločky, na ně vrstvu ovoce, chia pudinku (tekutina smíchaná s nasáklými chia semínky) a vrchní vrstvu si ozdobte podle svého. Ráno pokrm akorát nesmíte nechat v lednici.

Nezapomeňte na proteiny

Pokud do snídaně dodáte dostatek proteinu, budete zaplněni a sytí po delší čas. Zejména proto spousta výživových poradců doporučuje posnídat vejce.

Specialistka a autorka knih o zdravém stravování Patricia Bannanová přidává tip na rychlou a zdravou snídani.

„Na celozrnný toast nebo kousek chleba namažte rozmačkané avokádo a na něj rozložte na plátky nakrájeného vejce na tvrdo. Tato super rychlá a chutná snídaně obsahuje proteiny z vejce, vlákninu z pečiva a antioxidanty a zdravé tuky z avokáda.“

Zaměřeno na máslo

Stále populárnější i v našich končinách se stávají oříšková másla. Například mandlové máslo má oproti klasickému krémovější texturu i chuť.

Další odbornice proto doporučuje místo klasického másla na celozrnný semínkový chléb namazat právě mandlové máslo, nebo pomazánku.

„V tu chvíli do sebe dostanete vlákninu, bílkoviny i zdravé tuky.“ Jestliže vám přijde tato snídaně nezajímavá, doplňte ji o kolečka banánu nebo jahod, které na máslo přidejte. Ovocem si přidáte ještě porci vlákniny a draslíku.

Zařaďte avokádo

Avokádo je velmi oblíbeným ovocem mezi lidmi vyznávajícími zdravou stravu. Jenže mnoho z nich mu stále nemůže přijít na chuť. Dawn Jackson Blatnerová má radu, jak se „naučit“ toto ovoce zařadit do svého jídelníčku. Doporučuje jej namazat na toust místo pomazánky. Dále jej můžete ochutit na sladko i na slano.

Pokud například použijete ořechy, med a skořici, uspokojíte své mlsné já. Milovníci slané snídaně ocení kombinaci s vejcem, pečenými paprikami a mořskou solí.

Jenom ovoce

Ananas, borůvky, mandarinka, jablka dejte dohromady s cottage sýrem nebo řeckým jogurtem. Tak si vytvoříte ultra snadnou, rychlou a na vitamíny, bílkoviny a vlákninu bohatou snídani.

Pokud doopravdy nestíháte, vyberte ovoce, do kterého se můžete rovnou zakousnout a jogurt k tomu jíst lžičkou. Také existuje možnost ovoce nakrájet a společně se sýrem nebo jogurtem jej zavřít do krabičky na jídlo a ponechat přes noc v lednici.

Tak vytvoříte snadnou, výživnou snídani, jejíž přípravě ráno nemusíte obětovat ani minutu.

Zpět k základům

Ovesné vločky. Těm přichází na chuť stále víc a víc lidí a někteří z nich se vracejí do svých dětských let. V některých domácnostech byla ovesná kaše velmi oblíbenou pochoutkou. Vyrobte si nízkosacharidovou snídani plnou vlákniny.

Přidejte burákové nebo mandlové máslo, chia semínka, sušené ovoce a poprašte skořicí. Pokud nemáte čas, můžete si ovesnou kaši připravit opět večer předem a nechat si ji pod poklopem přes noc v lednici. Ráno stačí prohřát v mikrovlnce podle potřeby a rychlá snídaně je do minuty na stole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám