Hlavní obsah

Infekce na choulostivých místech

Právo, Petr Veselý

Tanga a holá záda nebo bříško, které dívky rády vystavují na odiv. Anebo sezení na studených místech. To jsou časté důvody, proč ženy, a zvláště ty mladé, na jaře prostydnou. Snadno je pak skolí infekce močových cest.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E. coli chrání konečník. Když se však díky tangům dostane do oblasti hráze, kam nepatří, snadno tam způsobí problémy, které se často vrací.

Článek

Jsou k nim mnohem náchylnější než muži. Mají kratší močovou trubici a její ústí se při horší hygieně snáz infikuje bakteriemi z konečníku. Kromě prostydnutí přispívají k jejímu vzniku stresy, únava, nevyspání a špatný pitný režim. Ale také časté střídání sexuálních partnerů a nechráněný pohlavní styk.

Nákaza se hlásí pálením nebo řezáním při močení. Pokud žena dostane teploty a bolí ji v podbřišku, je to neklamný signál, že se problém posunul do močového měchýře, případně až do ledvin. Pak hrozí vážné potíže, v krajním případě dokonce selhání ledvin.

Foto: Profimedia.cz

Na jaře by žena neměla sedět na studeném trávníku příliš dlouho. Hrozí jí prostydnutí, a tedy i vyšší riziko infekce.

Tanga jen na intimní chvilky

Infekce močových cest se vyplatí nepodceňovat proto, že mají sklon se vracet. A ženy se jich potom obtížně zbavují. Dobré proto je, když začnou dodržovat pár zásad:

  • Snažit se dostatečně pít: 2 až 3 litry vhodných tekutin, nejlépe čisté vody a bylinných čajů. Dostatečné pití a chození na malou komplikuje totiž bakteriím to, aby se přemnožily. A naopak, pokud dívka nebo žena málo pije, což snadno pozná podle tmavé barvy moči, a málo chodí na malou, usnadňuje mikroorganismům jejich množení.
  • Dodržovat přísnou hygienu při méně obvyklých sexuálních praktikách, zejména při análním sexu. Partner ženy, která je k těmto infekcím náchylná, by měl používat kondom.
  • Tanga je dobré nosit jen v intimních chvílích, ale určitě ne každý všední den. Úzký proužek látky se totiž snadno posouvá od řitního otvoru směrem k hrázi. A snadno tam zanese bakterii Escheria coli. Ta velmi účinně chrání konečník a tlusté střevo před invazí škodlivých bakterií zvenčí. Jakmile se však dostane k poševnímu vchodu nebo k močové trubici, kam nepatří, snadno vyvolá nepříjemnou nákazu.

Bez opětovné kontroly ani ránu!

Obvykle je potřeba léčit Infekci močových cest antibiotiky. Tato bakterie, podobně jako řada dalších, má sklon se na intimní místa vracet a trápit ženu opakovaně. Proto je nutné, aby jí gynekolog udělal několik týdnů po léčbě bakteriologický rozbor stěrů. Ten ukáže, jestli se nežádoucí bakterie podařilo vyhubit. Pokud ne, musí se pokračovat v léčbě, a hlavně použít cílená antibiotika.

Častěji trápí kuřáky a diabetiky

Muže trápí tyto problémy výrazně méně než ženy. Ale také mohou prochladnout, zvlášť ve vyšším věku. Častěji se objevují u kuřáků a u diabetiků (některým bakteriím se daří mnohem lépe v organismu se zvýšenými hladinami krevního cukru). Podobně u mužů, kteří v životě střídali hodně sexuálních partnerek nebo prodělali sexuálně přenosné nákazy.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Obvyklá je u pacientů, jimž lékaři musí zavést cévku do močové trubice, třeba po operaci prostaty. Pokud muži nechtějí užívat antibiotika, mohou vyzkoušet některý z přírodních preparátů. Ten lze brát i preventivně, třeba před operací prostaty a po ní, nebo v období různých životních zátěží. Jsou však nutné vysoké dávky.

Pozor na přehnanou hygienu

Ženy, které si příliš často a pečlivě myjí intimní místa, si neuvědomují, že tam narušují přirozenou bakteriální mikroflóru. V ní dominují bakterie mléčného kvašení. Přehnaná péče sama o sobě obvykle nic nevyvolá. Ale v kombinaci s dalšími rizikovými faktory zmíněnými v tomto článku činí ženu snáze zranitelnou. Proto jedním z preventivních kroků před infekcemi močových cest není jen dostatečné pití vhodných bylinných čajů, ale také užívání globulí s laktobacily, které ženu pomáhají chránit před nejrůznějšími infekcemi na těchto zranitelných místech.

Reklama

Související témata:

Související články

Chlamydie mohou vést až k sebevraždě

Chlamydiovou infekci odborníci stále důrazněji spojují s výskytem dalších možných onemocnění, které spolu zdánlivě nesouvisí. Může se jednat o nemoci cévního,...

O zánětu močových cest koluje mnoho mýtů

Opakované infekce močových cest jsou velkým strašákem mnoha žen. Je to i důsledek faktu, že řada z nich je léčena nedostatečně nebo vůbec. Navíc kolem tohoto...

Sprchování může způsobit nebezpečnou infekci

Sprcha zdaleka nemusí sloužit jen k očistě těla a hygieně. Podle posledních průzkumů se může naopak stát semeništěm bacilů, které dovedou způsobit nepříjemné...

Výběr článků

Načítám