Hlavní obsah

I drobná poranění je třeba správně ošetřit

Právo, Markéta Koutná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto nám může přinést nejen pohodu, ale také zdravotní potíže, které souvisejí s našimi aktivitami. Patří k nim hlavně sportování, zahradničení nebo kutilství. Často přijdeme k úrazu při pádu z kola, utrpíme popáleniny při rozdělávání ohně či se poraníme při práci na zahrádce nebo v dílně.

Foto: Petra Svobodová

Výstava Indie, země lidí a bohů

Článek

Všechna tato poranění mají jedno společné. Je u nich vysoké riziko infekce a s tím spojené prodloužené hojení, které dokáže zkazit dovolenou.

Většinou máme po ruce pouze peroxid vodíku, kus gázy a polštářkovou náplast, přinejlepším jodisol. Dezinfekční roztoky jsou ale pro cestování neskladné a mohou se snadno rozlít. Ránu sice povrchově vydezinfikují, ale nejsou přímo určeny k jejímu hojení. Pokud ji potom zalepíme náplastí s polštářkem, problém dobře nevyřešíme. Dokonce ještě dnes panuje názor - nechme ránu volně na vzduchu, ono se to už zahojí samo.

Opak je pravdou. I když se nám to nezdá, tak vytvoření nevzhledného strupu znamená zpomalené hojení. A to jsme nemluvili o místech, jako jsou kolena a lokty, která jsou náchylná na bolestivá prasknutí a následné mokvání.

Ideální řešení

Jedním z nejlepších řešení je jódový dezinfekční obvaz. Je sterilně balen po jednotlivých kusech, ve dvou velikostních provedeních. Pro svoji jednoduchou a rychlou aplikaci je již delší dobu velmi oblíben zejména u cyklistů, kteří se často nalézají v náročných podmínkách. Kromě toho také snižuje bolest a nelepí se na ránu.

Před jeho použitím ránu pouze vypláchneme pitnou vodou a obvaz po sejmutí dvou ochranných fólií přiložíme na poškozené místo. Nemusíme použít žádnou dezinfekci, protože samotný obvaz je dezinfekcí s prodlouženým účinkem napuštěn. Jódová látka se uvolňuje z obvazu a léčivě působí hluboko uvnitř rány. Síťku se specificky jódově oranžovou barvou už jen přelepíme polštářkovou náplastí.

U větších poranění nad jódový obvaz přiložíme čtverec gázy a už stačí převázat obinadlem nebo pouze zalepit náplasti. Takto kvalitně ošetřenou ránu stačí převázat jen jedenkrát denně.

Pomůže i speciální krém či mast

Z dalších prostředků pro drobná poranění lze nabídnout Braunovidon krém nebo Betadine mast. Oba materiály obsahují také jódovou složku a liší se od sebe konzistencí. Braunovidon krém je řidší a má aplikátor k nanášení na postižené místo.

Nevýhodou masťových materiálů je pomalé uvolnění účinného prostředku z masti nebo krému, které nezvládá náročnější rány. U drobných poranění a zvláště na místech, která musíme vzhledem k opakovanému namočení nebo znečištění převazovat několikrát denně, je tento prostředek používán.

Obvazy k ošetření poranění ale nepotřebujeme jen o dovolené, neměly by nám chybět ani doma, na chatě či v autě. Mají dlouhou záruční dobu, nemusíme je ukládat do ledničky, protože vydrží i vyšší teploty.

Reklama

Výběr článků

Načítám