Hlavní obsah

Co všechno může způsobit selhání antikoncepce

Novinky, das

Snad každá žena si alespoň jednou v životě zapomněla vzít ve správný čas svou antikoncepční pilulku. Přestože se ve většině případů nic nestane, zapomínání patří mezi nejčastější důvody selhání hormonální antikoncepce. Je prokázáno, že až 47 procent žen si zapomene vzít jednu tabletku v cyklu. Dvě nebo více tablet během jednoho měsíce zapomene užít až 22 procent žen.

Foto: Profimedia.cz

Každá z antikoncepčních metod může selhat.

Článek

Vynechání jediné tablety (především ze začátku cyklu) nemusí, ale může vést k otěhotnění. Hormonální antikoncepce je sama o sobě velmi spolehlivá metoda ochrany před početím. Její selhání je způsobeno především chybným užíváním, ale také zažívacími problémy nebo některými současně užívanými léky.

Ačkoliv zapomínání či nepravidelnost v užívání patří mezi nejčastější důvody selhání pilulek, existují i další nezanedbatelná rizika.

Zvracení a průjmy

Každá tableta potřebuje nějakou dobu setrvat v trávicím traktu, aby se vstřebala. Vstřebávání zažívacím traktem je ohroženo žaludečními a střevními komplikacemi.

Pokud dojde ke zvracení do čtyř hodin od užití tablety, je nutné ji považovat za potenciálně nevstřebanou a tudíž vynechanou. Podle situace (kdy byl poslední pohlavní styk, kolik hodin uplynulo od požití pilulky) je třeba spolknout další tabletu nebo se pro jistotu chránit ještě jiným způsobem, např. kondomem.

Totéž platí u akutního či silnějšího průjmu. Pokud dojde po dvou až třech hodinách od užití pilulky k průjmu, může být antikoncepční účinek narušen.

Při zvracení a současně průjmu je riziko špatného vstřebání tablety mnohokrát větší. Zastavení průjmu aktivním uhlím nebo jinými přípravky nezachrání spolehlivost antikoncepce, protože snižuje vstřebávání a tím účinky všech tablet užitých dvě hodiny před nebo po užití léku zastavujícím průjem.

Vzhledem k tomu, že spermie mohou v pochvě přežívat dva až pět dnů, svou roli hraje i to, jak dlouho po nechráněném styku došlo u ženy k průjmu či zvracení. Pokud si žena není jistá, jak se má zachovat, měla by konzultovat danou situaci s lékařem.

Reklama

Související témata:

Související články

Poruchy menstruace mohou značit neplodnost

Nepravidelná menstruace může znamenat pro dívky a ženy vážný problém, s nímž je třeba navštívit gynekologa, aby se vyloučily zdravotní komplikace. Mezi poruchy...

Výběr článků

Načítám