Hlavní obsah

Heřmánek - léčivá bylinka i alergen

Pomáhá proti kašli, zmírňuje podráždění žaludku a má dobrý vliv na nervový systém. Řeč je o heřmánku pravém, který má ale i negativní účinky. Bylinka, která aspiruje na chráněné označení původu Evropské unie, totiž často vyvolává alergické reakce.

Foto: Profimedia.cz

Heřmánek má mnoho léčivých vlastností, ale může také vyvolat alergickou reakci.

Článek

"Heřmánek je jeden z vůbec nejčastějších alergenů," uvedl lékař Viliam Baláž s tím, že v České republice má závažnou alergii každý desátý člověk. "Samozřejmě ne každý trpí alergií na heřmánek, ale u alergických lidí se dá předpokládat, že na něj zareagují špatně," podotkl.

Alergik se může začít dusit

Dodal, že alergik se po vypití heřmánkového čaje může začít i dusit. "Takový člověk má pocit otékání, které může přejít až do stavu, kdy se začne dusit, a skončí na záchranné službě," upozornil Baláž.

Mezi lehčí alergické reakce pak podle něj patří vyrážka a svědění. To se může projevit například při užívání kosmetiky, ve které je heřmánek pro své regenerační a čisticí schopnosti častou složkou. Výrobci nabízejí pleťové vody, šampony, krémy či pěny do koupele s přísadou této byliny.

Léčí nespavost i střevní potíže

Pleťové vody s obsahem heřmánku jsou vhodné zejména k ošetření suché a vrásčité kůže. Bylinu ocení i blondýnky, jejichž vlasy díky odvaru z heřmánku získají lehce světlejší odstín. Procedura má ale prý i negativa. "Heřmánek vlasy vysuší, a ty se potom mohou začít lámat," napsala v internetové diskusi jedna z žen, která heřmánek na své kadeře použila.

Heřmánek, který působí protizánětlivě a dezinfekčně, se dále používá při nespavosti, střevních potížích a zánětech močových cest. Hlavními složkami byliny jsou chamazulen, bisabolol a farnesen. Účinnou látkou je pak příjemně vonící silice, která je podle žadatelů o chráněné označení původu EU u českého heřmánku vyšší.

Ochranná známka má zamezit nekalé konkurenci

Označení, které požaduje skupina českých producentů heřmánku, má chránit před nekalou konkurencí a sloužit k propagaci národního produktu. Podle prodejců bylin je to ale zbytečné.

"Každá nemoc a každý člověk potřebuje jinou bylinku na své problémy, a je tak nesmyslné heřmánek speciálně propagovat," řekl Bohdan Pfeffer z bylinářské poradny Léčivky.

Dodal, že cílem je hlavně větší zisk producentů a vyhranění mezi konkurencí. "Firmy pěstující heřmánek na polích ve velkých objemech potřebují tuto bylinku dostat co nejvíce do veřejného povědomí. Proto se asi snaží o ochrannou známku, která je pro lidi kupující nebo používající heřmánek úplně zbytečná," uzavřel Pfeffer.

Chráněné označení Evropské unie 

Český heřmánek se brzy zařadí mezi potraviny a zemědělské produkty z Česka, které nesou chráněné označení Evropské unie.

Jedinečnost heřmánku z Čech je prý dána kombinací faktorů, které jsou v oblastech pěstování, jako podnebí, půda a způsoby sklizně. Jednou z vlastností tohoto heřmánku je mimo jiné i vyšší přítomnost silice.

Reklama

Související články

Vyrobte si pleťovou masku z běžných potravin

Kdo by nechtěl mít svěží, zářivou, hebkou pleť bez kazů? Ke splnění tohoto ideálu nemusíte navštěvovat kosmetičku či nakupovat drahé masky různých firem....

Co všechno dokáže očistná kúra

Když populární cvičitelka Hana Kynychová porodila před léty syna, cítila se půl roku po porodu hodně unavená. S obtížemi zvládala domácnost, svého chlapečka...

Výběr článků

Načítám