Hlavní obsah

Hemeroidy lze nyní léčit zdarma a šetrně

Právo, ZL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé s pokročilým stadiem hemoroidů, kterým již nemůže pomoci konzervativní léčba, mají nyní jedinečnou příležitost nechat si "zlatou žílu" odoperovat mnohem šetrněji a efektivněji, než to umí dosud používané metody.

Foto: Jan Křenek

Veřejná komunikace plná odpadu

Článek

V pražské Nemocnici Na Homolce probíhá do konce června 2004 studie, otevřená pro všechny klienty VZP z celé republiky, která využívá nejmodernější operační postup, tzv. "Longovu metodu".

Cílem studie je ověření možnosti začlenění nového chirurgického zákroku na odstranění hemoroidů do systému zdravotní péče, hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Studie je financována z prostředků fondu prevence VZP ČR, která v jejím rámci svým klientům operaci plně hradí.

Co je hemoroid

Hemoroidy jsou žilní městky, čili rozšířené žilní struktury, které se nacházejí v oblasti řitního kanálu. Postihují především lidi ve věku nad padesát let a mnohdy také ženy po porodu. Na jejich vzniku se podílí jak vrozená dispozice, tak životní styl. Typickými pacienty jsou lidé trávicí většinu času sezením.

"V počátcích nemoci lze hemoroidy léčit konzervativně, tedy především změnou stravy, to u pacientů upraví vyprazdňování," vysvětluje MUDr. Michal Toběrný, zástupce primáře chirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce. "Pokud hemoroidy vyhřeznou ven, slouží konzervativní léčba jen k dočasnému zmírnění potíží a pacient by měl podstoupit operaci."

Bezbolestná metoda

Klasické operační postupy odstraňují přímo žilní městky i se sliznicí. Operuje se ve spodní části řitního kanálu, který je protkán nervy zprostředkujícími přenos bolesti. Tato část střeva se navíc spolupodílí na mechanismu udržování stolice. Proto mívá člověk po klasické operaci často několik týdnů bolesti a hrozí i problémy se samovolným únikem stolice.

Naproti tomu Longova metoda zasahuje v hlubších částech análního kanálu, kde již nervová zakončení nejsou, proto je také nebolestivá.

"Při této operaci se používá speciální přístroj, takzvaný cirkulární stapler, který vytne v hlubší části análního kanálu kruhovou část přebytečné sliznice. Tím se přeruší cévní zásobení hemoroidů. Přístroj poté vtáhne vyhřezlou sliznici zpět do konečníku a přišije ji ke střevu nad vyňatým místem," říká doktor Toběrný.

Sliznice důležitá pro správnou funkci uzávěru konečníku je tak zachována. Žilní městky tu sice zůstávají dál, ale neplní se již krví, a nepůsobí tedy žádné potíže.

Proti klasickým bolestivým zákrokům pacienti po ošetření Longovou metodou v 80 procentech případů nepociťují po operaci žádné bolesti. Radikálně se zkracuje také doba hospitalizace, celková doba léčby, snižuje se počet komplikací i dalších operací.

Reklama

Související témata:

Související články

Kamerun zakazuje pití moči

Kamerunský ministr zdravotnictví Olanguena Awono oslovil spoluobčany s přáním, aby přestali praktikovat tzv. "urinoterapii", tj. léčbu močí. V místních...

Výběr článků

Načítám