Hlavní obsah

Kamerun zakazuje pití moči

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

YAOUNDÉ

Kamerunský ministr zdravotnictví Olanguena Awono oslovil spoluobčany s přáním, aby přestali praktikovat tzv. "urinoterapii", tj. léčbu močí. V místních poměrech je zvykem pít zmíněnou tekutinu k zahánění řady nemocí, např. hemeroidů, neplodnosti, vředů, ale i hadího kousnutí. Ministr všem propagátorům nezvyklé metody vzkázal, že je nechá uvěznit.

Foto: archiv resortu Valachy

Historicky první ročník soutěže o nejlepší sýr vyhrála statkářka z Velkých Karlovic Anna Vašutová.

Článek

"Požívání moči je z dlouhodobého hlediska nebezpečné. Už jednou z těla vyplavené toxické látky se dostávají zpět a škodí tu zejména zažívacímu traktu. Jakoukoli propagaci podobného léčení tvrdě ztrestám," říká Awono.

Sklenka moči denně

Boj osvíceného ministra s předsudky ale nebude snadný. Ve zdejších poměrech patří podle britské BBC sklenička moči denně k zažitým metodám uchování pevného zdraví. "Mně to na hemeroidy pomáhá a je mi jedno, co si o tom myslí nějaký úředník," řekl pro zdejší deník Le Messager muž středního věku jménem Emile. "Moč pije hodně lidí, všichni to dělají v soukromí a nikdo se tím nechlubí. Člověk musí být jen statečný," dodává pro list.

Babičku uchránila moc před hadím jedem

Zažitou tradici neobvyklé léčby potvrzuje i další, na ulici oslovený muž. "Když moji babičku kousl v 80 letech na poli had, vypila vlastní moč. Tekutina poté ztlumila účinky jedu," uvádí Omer Otabela.

Noviny dále tvrdí, že kniha propagující urinoterapii se nyní stala hitem i v konzervativní Evropě, konkrétně ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám