Hlavní obsah

Gymnastika, která zlepší zdraví i sex

Právo, Petr Veselý
PRAHA

Když těch pár cviků vidíte na videokazetě, ani se nechce věřit, že by mohly mít takové efekty. Ale mají. Gymnastika svalů pánevního dna dokáže pozoruhodné procento žen zbavit bolestivého pohlavního styku po porodu.

Článek

Toto cvičení však také pomáhá zmírnit některé bolesti zad a obtíže při menstruaci. Zároveň odstraňuje nebo výrazně snižuje úniky moči a řadu dalších nepříjemných problémů.

Jako prémii za úsilí a vytrvalost při zvládnutí cviků získá většina žen lepší prožitek ze sexuálního styku. Zvětší se jeho intenzita a nejednou i celkový prožitek, a to často i u partnera. Žena totiž začne lépe ovládat svalstvo pánevního dna.

Není náhodou, že autorem několika cviků je americký sexuolog Arnold H. Kegel, který s jejich pomocí odstraňoval některé problémy svých klientek.

Bolesti zmizely, a víc si užívá

Osmatřicetiletou vysokoškolskou profesorku trápily bolesti jak při menstruaci, tak při pohlavním styku. Gynekolog zjistil, že má po nedávném porodu poškozené svalstvo pánevního dna i část sliznice v pochvě.

Poslal ji do rehabilitačního centra v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze. Tady ji fyzioterapeutka Marie Babičková vyšetřila, aby zjistila rozsah a míru poškození svalů. Pak ji začala učit základním cvikům a později i některým dalším.

Profesorka cvičila každý den doma. Za fyzioterapeutkou do ústavu chodila proto, aby ji zkontrolovala, jestli dělá cviky správně. Po třech měsících zmizela profesorce bolest při menstruaci. Po pěti při pohlavním styku. Ke svému překvapení si ho dokonce začala užívat a vychutnávat. Daleko víc než před porodem.

Opatrně, ale co nejdřív

V ústavu se potkávala s drobnou dívkou, které lékaři nestačili před porodem nastřihnout hráz, protože přijela příliš pozdě. Miminko už se dralo na svět. Jeho hlavička však drobné ženě protrhla svalstvo hráze a to až ke konečníku.

Dívka začala cvičit hned po porodu. Samozřejmě opatrně. Cviky, které ji naučila Marie Babičková, dělala velice přesně, pečlivě a důsledně. Za tři a půl měsíce mohla zkusit první pohlavní styk. Za šest měsíců byla v pořádku.

Po porodu je často trápí inkontinence

Protože zase nejel výtah, šla mladá maminka ze čtvrtého patra do přízemí pěšky s čerstvým miminkem v náručí. Když byla v druhém patře zaregistrovala, že má v kalhotkách vlhko. Když se nahnula nad kočárek, aby do něj svého chlapečka položila, cítila, jak jí zvlhly kalhotky ještě jednou.

 Nekontrolované úniky moči, tedy inkontinence, ji po porodu trápily často. Když si sedala do auta, dobíhala míčky při tenise, sestupovala ze schodů, kýchla si nebo když šla po nerovném terénu.

Tenhle problém trápí spoustu žen. V životě se s ním v nějaké podobě setkala nejméně polovina z nich. Poměrně časté bývají po porodu, při kterém se naruší svalstvo pánevního dna.

Také mladá maminka začala chodit na rehabilitaci. Během dvou měsíců začaly její potíže mizet. A za půl roku neměla žádné. Přestala ji bolet menstruace, a dokonce i záda. Měla motivaci cvičit každý den. Navíc si zlepšení intimního života nepochvalovala jen ona, ale zejména její muž. Vyplatilo se jí, že poslechla kamarádku a se svými potížemi přišla za lékařem prakticky okamžitě.

"Ženy z větších měst zpravidla chodí s menšími problémy a dřív," říká MUDr. Jan Zmrhal CSc., primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Mělníce a předseda Urogynekologické společnosti. "Naopak pozdě, s velkými potížemi, a proto se špatnými vyhlídkami k nám chodí hodně žen z vesnice.

I když je pravda, že pokud jde o péči o zdraví, dost záleží na sociální úrovni a na vzdělání. Pacientky z vesnice často dotlačí k návštěvě gynekologa jejich děti. Kdyby chodily dřív a začaly včas cvičit, mohla by se mnohá z nich vyhnout operaci."

Skvělá prevence

"Problémy se svaly pánevního dna nemají jen ženy po porodu," zdůrazňuje fyzioterapeutka Marie Babičková. "Často bývají důsledkem jednostranné zátěže v práci nekompenzované cvičením. Typickým příkladem mohou být třeba úřednice, které prosedí dlouhé hodiny u počítače, nebo prodavačky, které stojí celý den za pultem."

Někdy jsou potíže s pánevním dnem výsledkem znásilnění, případně nešetrného sexu s partnerem. Problémy s těsností svěračů mohou podle Marie Babičkové způsobit také nerozumné diety, špatná životospráva nebo nevhodný pitný režim. Ochabnutí svalů pánevního dna se u žen často dostavuje i s věkem. Tehdy může být příčinou sestupu rodidel.

Doc. MUDr. Jaroslav Feyereisel CSc., ředitel Ústavu pro péči o matku dítě a člen řady odborných lékařských společností, si myslí, že by bylo ideální, kdyby se gymnastiku svalů pánevního dna naučila každá žena. Je totiž především výbornou prevencí proti všem zmíněným, často velmi nepříjemným, zdravotním problémům.

Další informace

Internetové stránky Inco Fora České společnosti podpory zdraví: www.inco-forum.cz

Nevhodný je aerobic

To, jestli je potřeba svaly posilovat, často zjistí gynekolog. Ten by měl také spolu s fyzioterapeutem sestavit ženě individuální cvičební plán. A sice s ohledem na charakter jejich potíží. Primář Zmrhal navíc upozorňuje, že se gymnastika svalů pánevního dna užívá i jako podpůrná léčba. A sice v těch případech, kdy žena musí brát léky nebo podstoupit operaci. Typickým příkladem je podle něj inkontinence. U té také bývá třeba upravit životosprávu, tělesnou váhu a zamyslet se nad vhodným sportem: plaváním nebo jízdou na kole. Nevhodný je aerobik, házená a další míčové hry. I když je gymnastika svalů pánevního dna velice užitečným způsobem léčby, musíme ji podle něj vnímat reálně: neumí zázraky. Úplně zbaví problémů s inkontinencí jen část žen. Většině z nich je více či méně zmírní.

Případný dotaz lze poslat na emailovou adresu marcela.sverakova@medicon.cz nebo napsat na adresu: Inco Forum, Česká společnost podpory zdraví, IKEM pavilon S 2, Praha 4, PSČ 140 00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám