Hlavní obsah

Graves-Basedowova nemoc aneb Když se štítná žláza vymkne kontrole

Novinky, das

Štítná žláza má v těle na starost celou řadu důležitých úkolů, které ovlivňují chod celého organismu. Pokud pracuje tak, jak má, vůbec o ní nevíme. Problémy nastávají v okamžiku, dojde-li k výkyvům činnosti žlázy, která se buď zvýší, anebo naopak sníží.

Foto: Lukáš táborský, Právo

Se zvýšenou činností štítné žlázy se potýkala i zpěvačka Lucie Bílá.

Článek

Poruchy se štítnou žlázou se týkají především žen ve středním a vyšším věku. Podle některých zdrojů se s nějakým onemocněním tohoto orgánu setká až pětina z nich.

Graves-Basedowova choroba nebo také autoimunitní onemocnění štítné žlázy je pak vzácnější, postihne zhruba každou padesátou ženu. Způsobují ji protilátky, které napadají tkáně vlastního těla, v tomto případě folikulární buňky štítné žlázy. To vede ke zvýšené tvorbě tyroxinu a trijodtyroninu, hormonů štítné žlázy, ovlivňujících metabolismus celého těla.

Nemoc se projevuje příznaky zvýšené hladiny hormonů štítné žlázy: zrychlenou srdeční akcí, váhovým úbytkem, svalovou slabostí, třesem, zvýšeným pocením, nervozitou a úzkostí.

Vykulené oči

Ženy navíc mají tzv. vykulené oči, které vystupují z očních jamek, někdy i strumu (tzv. vole na krku) a těstovitý otok lýtek (pretibiální myxedém).

"O této nemoci se nejvíce začalo mluvit v souvislosti se zpěvačkou Lucií Bílou, která touto chorobou též onemocněla. Její onemocnění se u ní poprvé objevilo kolem roku 2005, k eskalaci problémů pak došlo v roce 2009, kdy se štítná žláza ozvala naplno," upozorňuje MUDr. Hana Králová ze serveru Ulékaře.cz .

Nemocní (nebo spíše nemocné, neboť jde převážně o ženy) si často stěžují na celkovou únavu a nervozitu i na další výše uvedené příznaky. "Většinou je ale jednoznačně poznáte podle vykulených očí, které tváři dodávají jakýsi vyjukaný nebo udivený výraz. Právě oči totiž často odrážejí průběh nemoci. Lucie Bílá si v rozhovorech v kritickém roce 2009 novinářům stěžovala právě na oči a na to, že si s vykulenýma očima připadá jako Hurvínek," dodává Králová.

Se zvýšenou činností štítné žlázy se ale potýkaly i další známé ženy – mezi jinými Dagmar Havlová, Lucie Talmanová a Zuzana Bubílková. Trpěla jí i Leninova družka Naděžda Krupská.

Léčba by měla přijít co nejdříve

I Lucii Bílé lékaři doporučovali, aby začala s léčbou co nejdříve, což Lucie ze strachu z operace neučinila. Bála se, aby nepřišla o hlas. Štítná žláza se totiž nachází v sousedství nervu, který zodpovídá za pohyb hlasivek.

Přestože dávají lékaři při operacích štítné žlázy velký pozor a průběh nervu sledují, nelze jeho poškození zcela vyloučit. Pro zpěvačku, kterou „zlato v hrdle“ živí, by i minimální poškození hlasu mohlo znamenat tragédii.

"Další možnost léčby představuje podávání radioaktivního jodu, který aktivitu štítné žlázy sníží. Léčba je dlouhodobá, trvá měsíce i roky a existuje u ní i riziko úplného zastavení činnosti štítné žlázy s nízkou hladinou hormonů v krvi. To je ale situace, kterou lze řešit – podávání léků s těmito hormony je běžné a pro pacienty nijak zatěžující," upozorňuje lékařka.

Pro radiojod se rozhodli i lékaři v případě Lucie Bílé. Jak je vidět dnes, zpěvačce tato léčba pomohla a nyní ji můžeme opět vidět v plné síle a kráse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám