Hlavní obsah

Extrémně obézním pomůže operace žaludku

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obezita je epidemie třetího tisíciletí. Jen v České republice je obézních 25 procent žen a 22 procent mužů. Nadváha nebo obezita postihuje více než polovinu populace středního věku. "Extrémní obezitou trpí v České republice asi 70 tisíc lidí. Pro ně je nejvhodnější speciální operace žaludku," řekl doktor Pavel Beňo, primář chirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Foto: management The Backwards
Článek

Právě toto pracoviště se chirurgickou léčbou obezity zabývá. Je určena především pro pacienty s těžkou obezitou, tedy pro ty, kteří mají BMI (výsledek vzorce v němž se hmotnost v kilogramech vydělí druhou mocninou výšky postavy v metrech) vyšší než 40, případně pro pacienty s BMI vyšším než 35. Přitom BMI 18 - 25 se považuje za normální.

Operace se provádějí laparoskopicky, tedy jen malými otvory, nikoli velkým řezem do těla. U obézních je to totiž důležité. Tuková tkáň nesrůstá, velká rána by se špatně hojila a byla by příčinou infekcí.

Bandáž a bypass

Podstatou chirurgické léčby je bandáž a bypass žaludku. Při bandáži žaludku se jeho část zaškrtí voperováním manžety, která obkrouží a stáhne žaludek. Tím ho rozdělí na dvě části ve tvaru přesýpacích hodin.

Nad bandáží zbude poměrně malá část žaludku o objemu zhruba 25 mililitrů. Manžeta je zjednodušeně řečeno nafukovací a je opatřena hadičkou zakončenou malou komůrkou, která se voperuje do podkoží. V případě potřeby lze manžetu dofouknout, čili utáhnout, nebo naopak vyfouknout, tedy povolit a podle toho regulovat objem žaludku, který zůstal. Pacientovi stačí sníst jen malé množství potravy, aby se na několik hodin cítil sytý, a tak úspěšně hubne.

Při bypassu žaludku se posune napojení tenkého střeva na žaludek, a tím se sníží vstřebávání živin. Tato objížďka pro potravu spočívá v tom, že se 70 cm až 2 metry tenkého střeva vyloučí z trasy pro potravu, udělá se tedy zkratka mezi žaludkem a střevem a tenké střevo se napojí na žaludek až po vynechání jeho části.

Také žaludek se protne a funkční se nechá jen jeho malá část, na níž je střevo napojeno. Potrava nemůže být dokonale strávena, nemůže se tedy dostatečně vstřebat, tělo nedostane tolik energie a člověk hubne. Oba zákroky jsou vhodné pro pacienty, kteří váží 150 a více kilogramů. Zpravidla pak výrazně zhubnou.

Pacienti jsou zdravější

Na Homolce už provedli devět takových bypassů a šest bandáží a mají s nimi dobré zkušenosti. Výsledek operace ale závisí na pacientech. Při dobré spolupráci s lékařem mohou snížit do dvou až tří let BMI pod 30, a to podle výchozí tloušťky může být úbytek o 80 až 130 kilogramů.

"Pacienti se také celkově ozdraví. Devadesát procent obézních se například zbaví cukrovky a sníží se i riziko kardiovaskulárních onemocnění," vysvětlil primář Beňo. Estetický výsledek úbytku váhy je v tomto případě až druhotný. Mnozí ale musí později podstoupit plastickou operaci, protože po zhubnutí jejich kůže je značně "vytahaná" a na těle plandá.

Reklama

Související témata:

Související články

Tlouštíci si oblíbili bandáže žaludku

Lidé, kteří se trápí nadváhou a u nichž selhaly veškeré diety, cvičební programy a potravinové přípravky na snížení váhy, stále častěji svěřují svá otylá těla...

Výběr článků

Načítám