Hlavní obsah

Dvouhlavá holčička podstoupí operaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTO DOMINGO

Rebecu Martinezovou, sedmitýdenní holčičku z Dominikánské republiky, která se narodila se dvěma hlavami, v pátek podstoupí velmi nebezpečnou operaci, při které se osmnáctičlenný tým lékařských odborníků pokusí oddělit hlavičku nevyvinutého siamského dvojčete.

Foto: Kateřina Ernstová

Literární díla úspěšných autorů

Článek

Nejtěžším krokem zhruba třináctihodinového zákroku bude zastavit krvácení z tepen a žil, které jsou společné pro obě hlavičky.

Skupina lékařů, kterou povede neurochirurg Jorge Lazareff, jenž v roce 2002 úspěšně oddělil siamská dvojčata z Guatemaly, uzavře lebku pomocí štěpu kosti z jiné části těla. Pro transfúzi mají experti připraveno osmnáct litrů krve.

Ojedinělé případy

Podle Santiaga Hazima, ředitele Mezinárodního chirurgického střediska v Santo Domingu, je Rebeca osmým dokumentovaným případem, který kdy byl v historii medicíny operován. Všechna další novorozeňata, která se narodila se stejnou anomálií, zemřela bezprostředně po porodu.

"Víme, že to je velice delikátní operace," řekl Rebeččin otec Franklyn Martinez (28), "ale jsme optimističtí."

Má šance na přežití

Podle Lazareffa jsou Rebeččiny šance na přežití příznivé. Zároveň se však zdržel bližší prognózy. "Uděláme vše, co bude v našich silách, aby operace dopadla úspěšně," poznamenal lékař.

Pokud se operace povede, holčička stráví v nemocnici deset dní pod nepřetržitým lékařským dozorem. Později by se měla vyvíjet jako normální dítě.

Rebeca se narodila 17. prosince loňského roku s nevyvinutou hlavičkou svého siamského dvojčete, se kterou ji pojí část mozku, uši, oči a rtíky.

Prenatální testy neprokázaly, že by se holčička měla narodit s touto anomálií. 26letá Maria Gisela Hicianová, Rebeččina maminka, jen uvedla, že lékaři upozorňovali na možný nádor v oblasti hlavy plodu. Hicianová je zároveň matkou dalších dvou dětí (4,1).

Tzv. parazitická siamská dvojčata přicházejí na svět velmi zřídka. Na 2,5 miliónu porodů připadá pouze jeden, kdy přijdou na svět siamská dvojčata srostlá hlavou klasickým způsobem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám