Hlavní obsah

Dospívající dívky jsou náchylnější k somatickým potížím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Dospívající dívky jsou třikrát náchylnější k psychosomatickým potížím než chlapci stejného věku. Tvrdí to švédská zdravotní agentura s odvoláním na výsledky studií mentálního zdraví mládeže.

Foto: Vratislav Konečný

Svatošské skály jsou vyhledávaným lezeckým terénem

Článek

Celá čtvrtina dívek ve věku 16 let trpí psychosomatickými potížemi, jako je bolení hlavy, žaludku a závratě spojené s depresivními stavy. Pouze osm procent chlapců stejného věku trpívá obdobnými symptomy.

Průzkum se uskutečnil v letech 2003 a 2004 na vzorku 10 000 mladých lidí. Studie rovněž prokázala, že děti přistěhovalců jsou k těmto potížím náchylnější než děti rodilých Švédů: v kategorii patnáctiletých mělo psychosomatické problémy devět procent chlapců a 21 procent dívek z řad přistěhovalců, zatímco jen čtyři procenta chlapců a 17 procent dívek z řad rodilých Švédů.

Nutnost pravidelné prohlídky

"Jsou to zatím předběžné údaje, ale jednoznačně ukazují, že by mělo být uskutečněno plošné hodnocení na celostátní úrovni," řekl spoluautor studie Curt Hagquist.

Švédská zdravotní agentura předala výsledky studie vládě s doporučením, aby bylo zavedeno vyšetřování psychosomatických potíží mládeže ve věku od 13 do 16 let pravidelně každé tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám