Hlavní obsah

Do nemocnic nový lék na rakovinu tlustého střeva

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie schválila k používání nový protirakovinový lék avastin. Ten brání nádorům, aby si vytvořily cévy, které jsou důležité pro jejich růst. Tím nebudou mít výživu a odumřou.

Foto: Báta Novotná

O statečné Margitce

Článek

"Lék bude používán proti pokročilému nádoru tlustého střeva. Na základě literatury jsem na něj psal posudek a doporučil ho k léčbě," řekl Právu ve čtvrtek předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček z Brna, který se léčbou rakoviny zabývá již několik desetiletí.

Lék vyvinula původně švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding, která nyní sídlí v USA.

"Nyní probíhá kategorizační řízení nových léků. Když dopadne dobře, a já věřím že ano, ve druhé polovině roku bychom s ním mohli léčit i české pacienty," řekl profesor Vorlíček. Dodal, že lék ale pacienta neuzdraví.

"Prodlouží mu však život a jeho kvalitu. Toto prodloužení o několik měsíců lékem avastin vyjde na milión korun," sdělil Vorlíček a dodal, že základní stále zůstává, aby rakovina tlustého střeva byla včas zjištěna a odoperována. Proto když se ve stolici objeví příznaky krve, měl by člověk jít okamžitě k lékaři. Preventivní jednoduchý test ze stolice, který je pro lidi nad 50 let bezplatný, tuto krev dokáže odhalit i v mikroskopické podobě.

Profesor Klener: nejde o podvrh

Také onkolog profesor Pavel Klener, přednosta první interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, nový lék vítá. "Blokuje novotvorbu cév a ta je podmínkou růstu nádorů."

Klener dodal, že nejde o lék převratný, ale o "obohacení léčebných možností". Věří, že třeba za pět let se tento lék ukáže být nadějný i pro léčbu jiných nádorů. "Lék vznikl po mnohaletých vědeckých bádáních. Nejde tedy o žádný podvrh," uzavřel profesor Klener.

Zahraniční lékaři věří, že lék bude brzy povolen i pro léčbu rakoviny ledvin, prsu, plic, vaječníku a slinivky břišní.

Profesoři Klener a Vorlíček ale varují před přílišným očekáváním. Zdůrazňují význam současným postupů léčby rakoviny. Věří však, že nový lék pacientům pomůže.

Princip jako devitalizace

Na obdobném, ale mechanickém principu odstřihnutí nádoru od výživy je založena i sporná metoda devitalizace neboli podvazování rakovinových nádorů, kterou úspěšně aplikoval na zvířatech i několika lidech doktor Karel Fortýn.

Klinická studie, kterou ministerstvo zdravotnictví před několika lety povolilo na dobrovolnících, ale dopadla špatně, a tak se výzkum devitalizace znovu vrátil k pokusům na zvířatech.

Svaz pacientů se však nevzdává a žádá ministerstvo, aby povolilo další studii, avšak přísně na principech, které u nemocných aplikoval doktor Fortýn, tedy bez předchozí chemoterapie nebo radioterapie

Reklama

Výběr článků

Načítám