Hlavní obsah

Devítidenní předvánoční detox pomůže zvládnout svátky bez kil navíc

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosinec a zejména Vánoce a Silvestr bývají z pohledu nadměrné konzumace jídla a přejídání velmi náročným obdobím. Proto se také často cítíme unaveni, špatně spíme, máme oslabenou imunitu, ale také několik kilogramů navíc. Pokud si plánujete Vánoce skutečně užít, připravte svůj organismus na toto období. Ideálně tak, že absolvujte devítidenní detoxikační kúru, která tělo zbaví škodlivých látek - další zátěž tak bude mnohem lépe snášet.

Foto: Profimedia.cz

K obědu nebo večeři si dopřejte domácí proteinový koktejl.

Článek

Detoxikačním programem se organismus nejen očistí, ale tělo se bez zvýšeného pohybu během 9 dní může zbavit 2 až 5 nadbytečných kilogramů. Pokud přidáte pohyb, zhubnete ještě více.

„Ozdravnou kúru začněte zvýšením denního příjmu tekutin – vhodné je vypít 2 až 3 litry vody. Ty pomáhají odplavit toxiny a snížit pocit hladu. Neméně důležité je odložit solničku, sůl totiž zadržuje vodu v těle a jídlo raději ochutit bylinkami a kořením,” doporučuje Dana Hodanová, osobní terapeutka ze Studia Danah.

V době detoxikace zapomeňte úplně na alkohol, který tělo jen dále zatěžuje, protože obsahuje velké množství cukru a hlavně etylalkohol, který škodí především srdci a játrům.

„První dva dny není vhodné jíst běžnou stravu. Pít byste měli 3x denně 1,2 dcl aloe vera gelu, který obsahuje 75 výživných látek včetně 20 minerálů, 18 aminokyselin a 12 vitamínů. Na snídani si můžete dopřát ovoce nebo zeleninu. K obědu a večeři zase proteinový nápoj. V případě, že máte hlad, jezte během dne zeleninu,” radí Hodanová.

Nezapomínejte ani na antioxidanty. „Důležitým antioxidantem je vitamín C, vitamín E, zinek nebo selen. Velké množství antioxidantů a vitamínů obsahuje syrová zelenina, jakmile ji ale tepelně zpracujeme, vitamíny se znehodnocují. Proto je například dobré nepoužívat na salát kovový nůž, ale trhat ho rukou, protože pak nedochází k chemické reakci a oxidaci vitamínu C,“ vysvětluje nutriční terapeutka karlovarského lázeňského hotelu Imperial Evelina Kraftová.

Dodržováním těchto pravidel se tělo a mysl restartují. Třetí až devátý den pokračujte v užívání aloe vera gelu, k snídani zvolte proteinový koktejl (dle chuti ho obohaťte ovocem), denně jezte jedno běžné jídlo do 600 kcal (oběd nebo i večeři) a jako večeři si dopřejte opět proteinový koktejl.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám