Hlavní obsah

Devíti ženám ve Švédsku dočasně transplantovali dělohy, chtějí otěhotnět

Novinky, rei
Stockholm

Lékaři ve Švédsku úspěšně transplantovali devíti ženám dělohy, které jim darovaly jejich příbuzné. Pacientky, jimž je většinou okolo 30 let, se buď bez dělohy narodily, anebo jim musely být odejmuty kvůli rakovině děložního čípku. Touží po dětech, a tak jim lékaři dělohy dočasně voperovali a pokusí se jim pomoci s otěhotněním. O přelomovém projektu informovala v pondělí agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to nová chirurgie, neexistují učebnice, kterými bychom se mohli řídit,“ komentoval Mats Brännström z univerzity v Göteborgu, který lékařský tým vede.

Lékaři začali s transplantacemi loni v září. Původně jich měli provést deset, ale v případě jedné pacientky muselo být kvůli zdravotním komplikacím od plánů upuštěno. Ostatním ženám se po zákroku daří dobře a několika z nich se už vrátily periody, což naznačuje, že se transplantace vydařila.

Žádná z devíti žen nemá propůjčenou dělohu napojenou na vejcovody, takže nemohou otěhotnět přirozenou cestou. Vaječníky schopné produkovat vajíčka jim však nechybí, a tak jim mohli lékaři před transplantací několik vajíček odejmout, a  pak oplodnit v laboratoři. Vzniklá embrya byla zmrazena, lékaři je zamýšlejí zavést ženám do propůjčených děloh možná už za pár měsíců.

Brännströmův tým připouští, že by každá pacientka mohla otěhotnět až dvakrát. Pak jim dělohu odeberou, aby už nemusely brát léky, které jim sice pomáhají s přijetím cizího orgánu, ale také se k nim vážou jiná zdravotní rizika včetně cukrovky a rakoviny.

Naděje na těhotenství pro ženy bez dělohy

Zatímco transplantace srdce, jater nebo ledvin se provádějí už několik desetiletí, dělohu před Švédy transplantovali pouze experti v Turecku a Saúdské Arábii. Otěhotnět se však pacientkám nepodařilo. První z nich museli saúdští lékaři v roce 2000 dělohu už po třech měsících odebrat kvůli krevní sraženině.

Iniciativa Švédů dává naději na početí tisícům žen s Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauserovým (MRKH) syndromem, tedy s nevyvinutou dělohou a částečně i vejcovody. Syndromem trpí jedna z 4500 žen. Procedura však také vyvolává debaty a kontroverze. Agentury už dříve informovaly, že nejméně jedna z pacientek dostala dělohu od své matky.

Brännströmův tým nicméně upozornil, že i děloha od ženy po menopauze může nést dítě, pokud se pacientce dostane odborné péče.

Podobné operace jako ve Švédsku podle AP plánují také odborníci ve Velké Británii, Maďarsku a dalších zemích. V Británii ale nechtějí využívat dělohy od žijících dárkyň, ale jen od umírajících či zesnulých.

Reklama

Výběr článků

Načítám