Hlavní obsah

Deprese a beznaděj zvyšují u žen riziko mrtvice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Ženy okolo padesátky, které jsou nespokojeny v osobním životě, nemají optimistické cíle a vyhlídky do budoucna a vůbec dlouhodobě trpí frustracemi, jsou skupinou nejvíce ohroženou srdečními příhodami. Oproti optimistkám mají totiž zesílené stěny tepen - aterosklerózu, a ta je předzvěstí mrtvice či infarktu.

Foto: Profimedia.cz

Pesimistky častěji trpí aterosklerózou, jež je předzvěstí mrtvice či infarktu.

Článek

Beznaděj není jen pocit, který by ženy připravoval o životní štěstí. Podle posledních výzkumů reálně ohrožuje jejich zdraví a zvyšuje nebezpečí, že je postihne mozková mrtvice. Američtí vědci zjistili, že jinak zdravé ženy, které dlouhodobě trpí frustracemi, jsou častěji ohroženy vznikem trombů v krčních tepnách. Ty mohou způsobit cévní mozkovou příhodu.

"Náš objev potvrdil teorii, že u žen trpících pocitem beznaděje existuje zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a mrtvice," prohlásila Dr. Susan Everson-Roseová z univerzity v Minnesotě, jejíž studie byla publikována v odborném časopise Stroke.

Ultrazvuk potvrdil aterosklerózu u skeptiček

Během ní sledovali odborníci 559 v průměru padesátiletých žen, u kterých se neprojevovaly žádné známky srdeční nemoci, například vysoký krevní tlak. Respondentky odpovídaly na otázky týkající se jejich pohledu do budoucnosti a osobních cílů a zároveň se na základě dvacetistupňové škály stanovilo, zda trpí symptomy deprese. Poté prodělaly ultrazvukové vyšetření, které zjistilo stav jejich krčních arterií.

"Zjistili jsme, že ženy, které vidí budoucnost černě, mají zesílené stěny tepen, čili aterosklerózu, což je neblahá předzvěst mrtvice nebo infarktu," potvrdila Everson-Roseová. Podle ní je rozdíl velmi znatelný, i když se vezmou v úvahu ostatní vlivy, jako jsou věk, rasa nebo životní styl.

Ženy s depresemi měly cévní stěnu o dvě setiny milimetru silnější než jejich šťastnější kolegyně. Lékaři se teď chtějí zaměřit na hledání souvislosti mezi produkcí stresového hormonu kortisolu a nemocemi cév a srdce.

Spojitostí mezi depresí a srdečními nemocemi se zabývalo několik předchozích studií a současný výzkum jen potvrdil, že naše zdraví neovlivňuje jen způsob života, ale ve velké míře také psychika.

Reklama

Související články

Optimismus prý ženám prodlužuje život

Optimismus chrání ženy před srdečními chorobami a časnou smrtí. S odvoláním na americkou vědeckou studii o tom informovala zpravodajská stanice BBC.

Výběr článků

Načítám