Hlavní obsah

Ženy s vyšší hladinou testosteronu mají sklony k hazardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ženy, které mají vyšší hladinu testosteronu prý příliš nedocení pocit finanční stability. Výsledky nové studie amerických vědců, které zveřejnila agentura AP, ukazují, že tyto ženy naopak velmi rády s penězi riskují.

Foto: Profimedia.cz

Ženy s větším množství testostreonu mají sklony k riskování.

Článek

Z našeho výzkumu vyplývá, že ženy s vyšší hladinou testosteronu jsou ochotnější riskovat při finančních záležitostech téměř až sedmkrát více než ženy s nižší hladinou tohoto hormonu," oznámil Luigi Zingales z Chicagské univerzity.

Hormon testosteron se vyskytuje jak u mužů, tak u žen, ale u mužů je zastoupen ve větší míře. Vliv hormonu je často spojován se soutěživostí a dominancí, snížením pocitu strachu a s rizikovým chováním, jako je hazardní hráčství nebo alkoholismus.

Svobodní riskují více

Zingales a jeho tým měřili hladinu testosteronu u více než 500 studentek a studentů a ptali se jich, zda by si vybrali raději pevně stanovenou částku peněz nebo výhru v loterii s vyšší potenciální sumou. Studenti si mezi těmito dvěma možnostmi museli volit opakovaně, obnos peněz na obou stranách postupně narůstal.

Obecně měli muži vyšší hladinu testosteronu a riskovat byli ochotnější než ženy. Výzkum ovšem také ukázal, že ženy s vyšší hladinou testosteronu byly téměř sedmkrát ochotnější podstoupit daná finanční rizika než jejich spolužačky s nižší hladinou hormonu.

Dále vědci zjistili, že svobodní jedinci mají obecně vyšší hladinu testosteronu než ti, kteří uzavřeli manželství. "Svobodní lidé jsou také obecně ochotnější k riskantnějším podnikům," uzavřeli vědci.

Reklama

Související témata:

Související články

Třináctka nepřináší štěstí ani v loteriích

Číslo třináct je v západní kultuře symbolem neštěstí. A přestože řada lidí věří v opak, tedy že jim tohle magické prvočíslo přináší štěstí, v loterii to určitě...

Sex u mužů spouští hazardní chování

Kdo chce muže přinutit k hazardu či finančně rizikové investici, musí k přesvědčování použít sex. Heterosexuální muži totiž v přítomnosti vnadných žen sázejí,...

Výběr článků

Načítám