Hlavní obsah

Denní užívání vitamínu C zdvojnásobuje riziko ledvinových kamenů

Novinky, das

Vitamín C má celou řadu pozitivních účinků, především teď v zimním období. Nicméně i s ním by se mělo zacházet opatrně. Přestože se jedná o vitamín, kterým se teoreticky nedá předávkovat, jelikož jej tělo samo vyloučí, neznamená to, že na náš organismus nemůže mít negativní vliv. Podle nejnovější vědecké studie pravidelné užívání vitamínu C podporuje tvorbu ledvinových kamenů.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné užívání vitamínu C podporuje tvorbu ledvinových kamenů.

Článek

"Vitamín C se poté, co ho tělo absorbuje, vylučuje močí v podobě oxalátu a právě tato látka patří mezi klíčové složky, z níž jsou tvořeny ledvinové kameny," vysvětluje pro Daily Mail Laura Thomasová z Karolinského Institutu ve Stockholmu.

Švédští vědci sledovali více než 22 000 mužů středního věku, starších 11 let. Přičemž 907 z nich denně užívalo tabletku s vitamínem C, ostatní neužívali žádné doplňky stravy.

Pro představu Švédové užívali tabletky obsahující 1000 mg vitamínu C. V Česku se prodávají tabletky, jež obsahují 500 mg i 1000 mg. Sklenice čerstvě vymačkané pomerančové šťávy přitom obsahuje cca 120 mg.

Již během studie se u 3,4 % mužů užívajících vitamín C objevily bolestivé ataky způsobené ledvinovými kameny,  zatímco u ostatních jen u 1,8 % z nich. Výzkum byl zveřejněn v odborném časopise JAMA Internal Medicine.

Podle odborníků to ale neznamená, že by lidé měli přestat jíst ovoce a zeleninu bohaté na vitamín C. Ten je totiž důležitý antioxidant, který člověk potřebuje pro zdravé kosti i svaly, jelikož jeho nedostatek může způsobit kurděje. Nicméně lidé by měli omezit především doplňky stravy.

Reklama

Související články

Světem hýbe rozruch kolem vitamínu D

Na internetu se objevují poplašné zprávy o epidemii vyvolané nedostatkem vitamínu D. Pandemie ptačí chřipky prý vedle ní vypadá jako dětská hra.

Cukrovka může vést i k selhání ledvin

Diabetikům mohou kvůli jejich nemoci selhávat ledviny. Tato komplikace postihuje každého třetího člověka s cukrovkou 2. typu. Nedostatečné fungování ledvin...

Výběr článků

Načítám