Hlavní obsah

Čtvrt miliónu mužů má zvětšenou prostatu

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Čtvrt miliónu mužů v České republice má zvětšenou prostatu, což jim značně komplikuje život. Právu to řekl v úterý docent Michael Urban, přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Foto: Andrea Králová

Účastníci projektu HELP 50+ se proškolili v PC dovednostech.

Článek

"Počátky se projevují již po 40. roce věku a hlavní nástup onemocnění je od padesátky výš," řekl docent Urban. Příčina onemocnění se stále ještě neví, ale zdá se, že hlavní vliv na ni má genetika a věk.  

Ženy se bojí mužské impotence

Onemocnění prostaty, které se u mužů projevuje například častějším močením v noci a přerušovaným močením, ovlivňuje nejen život muže, ale i jeho partnerky.

Rakoviny prostaty se obává 71 procent mužů a z operace má strach 66 procent partnerek nemocného, protože se bojí, že jejich muži budou impotentní. Dvě třetiny partnerek si stěžují na zhoršení pohlavního života a 42 procent mužů popisuje únavu v důsledku nočního vstávání.

"Po padesátce by se každý muž měl nechat preventivně vyšetřit. Je to v zájmu jeho zdraví," soudí doktor Jiří Klečka z Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni.

Oba lékaři shodně dodávají, že u mužů je rakovina prostaty na prvním místě. Už proto by se měli dát preventivně vyšetřit. Dnes už je dostatek účinných léků. Zvětšená prostata pak nemusí přerůst ve zhoubnou a muž se nemusí podrobit náročné operaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj brání rakovině prostaty

Pravidelní konzumenti zeleného čaje se mohou radovat. Tým čínských a australských vědců doložil, že jejich záliba je nadmíru užitečná a hlavně prospěšná...

Aspirin brání vzniku rakoviny prostaty

Tým amerických a kanadských vědců zjistil, že aspirin nejen prospívá srdci, ale také asi o třetinu omezuje onemocnění rakovinou prostaty. Tvrdí to kolektiv...

Výběr článků

Načítám